Hjælp! Vanviddet fortsætter

NYT hovedkvarter i New York Foto- Haxorjoe

Af Ota Tiefenböck

Debat: Er der nogen blandt Mr. East kære læsere, der på en eller anden måde kan forsvare og forklare mig, hvad der foregår i USA og delvis også i Vesteuropa? Jeg vil nemlig gerne forstå og belæres. Jeg forstår ganske enkelt ikke, at et af verdens største nyhedsbureauer, Associated Press (AP), nu er hoppet med på vognen og har besluttet at omtaler af ordet sort i forbindelse med rase eller kultur fremover skal skrives med et stort B, altså Black. Tilsvarende omtaler af ordet hvid, altså white, skal skrives med lille “w”.

AP meddeler beslutningen på sin hjemmeside, og bl.a. anfører at nyhedsbureauet har konsulteret sin beslutning med en lang række eksperter. AP begrunder at “white” ikke er værdig til at blive skrevet med stor W med, “at hvide har generelt langt mindre historie og kultur og har ingen erfaring med diskriminering på baggrund af hudfarve”. 

Hvad fanen mener de med det?

Jeg betragter mig generelt som et intelligent og veloplyst menneske. Jeg har venner blandt personer af alle hudfarver, personer af forskellig seksuel orientering og betragter mig selv som et fordomsfrit og rummeligt menneske. Jeg har igennem hele mit liv været optaget af menneskerettigheder og forsøgt at gøre mit for at udrydde uretfærdigheder i verden. Her mener jeg altså, at jeg gjort mere end blot at snakke om den slags og gøre mig klog på det. Men jeg må ganske enkelt tilstå, at jeg forstår ikke, hvad det er der sker i USA og delvis også i Vesteuropa. Kan diskriminiation udrydde diskrimination? Kan I hjælpe mig med at forstå det? Når “en række amerikanske eksperter” mener, at AP har truffet en rigtig beslutning, er det sikkert mig, der ikke har forstået, hvad alt det her handler om.

P.S. AP er ikke den eneste medievirksomhed der nu altså vil skrive Black og white, Los Angeles Times, New York Times, NBC News, Chicago Tribune, Wall Street Journal har meddelt det samme. 

Share This