Helvede i paradis

Rockstadt festival i Rumænien

Rockstadt festival i Rumænien

Det er højtid for metalfestivaler. Copenhell er netop overstået. Verdens største løber af stablen lige syd for grænsen i Wacken primo august. Tyskland er i det hele taget proppet til med festivaler, hvor musikken er skarp og stemningen i top. To af de største europæiske fester for metalfans finder sted i Øst – og Centraleuropa. En tredje begynder at markere sig.

 Af Kim Halling Mortensen

KimVed floderne Sočas og Tolminkas bredder i det centrale Slovenien mødes metalfans fra hele verden hvert år til Metal Days. I år åbner festivalområdet for 12.000 forventningsfulde fans d. 24. juli og kører helt frem til d. 30. juli. Programmet er som altid et mix af verdensberømtheder og de knap så kendte. Den slovenske festival rangerer højt på listen over de steder man bare skal deltage i som musiker.

Tæt på 80 bands optræder i naturskønne omgivelser tæt ved de Julianske Alper. Ud over de musikalske fornøjelser er der arrangereret et væld af andre aktiviteter. Volleyball, yoga, limbo dans, mavedans, kropskunst, workout etc. Tømmermænd kan lindres ved at kaste sig i vandet. Eller man kan teste sine evner i et piratrace ned ad floderne. Der er nok at vælge imellem, hvis man er til mere end seks dages chill out i et klamt telt mellem diverse musikalske eksplosioner. Festivalen er i øvrigt en del af et større grønt initiativ for afholdelse af festivaller. Her skal der ikke se ud som efter en 1. maj i Fælledparken eller en varm sommerdag i Kongens Have i København.

Link til Metal Days her.

Efter Slovenien kan man drage videre til den gamle Josefov-fæstning i Jaroměř, hvor over 100 metalbands er linet op til årets udgave af Brutal Assault Festival. Festen finder sted d. 10. -13. august 2016. Her er der ligeledes rige muligheder for at hvile ørerne i den omkringliggende natur. Der er mad fra hele verden, som naturligvis kan skylles ned med en Budvar. Andre sanser kan forkæles på et stort marked, ved festivallens kunstudstilling og på besøg i de historisk interessante småbyer i nærheden af festivalen. Brutal Assaults hjemmeside informerer på mange sprog om et område, der givetvis nyder godt af de mange besøgende fra hele verden.

Metal Fest

Metal Days i Slovenein

Musikken er naturligvis det centrale og programmet er særdeles imponerende. Er man til den lidt mere ekstreme del af metallen, så er den tjekkiske festival et absolut must. I denne del af Europa er det kun Party San-festivallen i Thüringen, der kan måle sig med et så imponerende opbud af spændende navne. Her må man så vælge, da begge festivaller ligger på samme tidspunkt. Brutal Assault kan huse ca. 15.000 gæster mens man i Thüringen må nøjes med ca. 10.000.

Link til Brutal Assault her.

BrutalUd over disse to festivaller er det værd at nævne Rockstadt Extreme Fest i Râșnov tæt ved Brașov i det centrale Rumænien. Her er det inden for de seneste år lykkedes at stable en særdeles interessant festival på benene. Igen er der tale om en musikalsk fest i et helt igennem unikt naturområde. Med masser af muligheder for at komme tæt på århundredes fascinerende historie. I 2016 afholdes festivallen fra d. 11. til d. 14. august.

Link til Rockstadt her.

Metal elskes overalt på kloden. Det afspejles på alle de tre her nævnte festivaller, at grupperne kommer fra et utal af lande. Hele Øst – og Centraleuropa er stort set repræsenteret. Stærke navne fra Skandinavien (minus Danmark) optræder side om side med kapeller fra Israel, Frankrig, Portugal, Grækenland og Tyskland. Metal er ikke som i så mange andre rockgenrer begrænset til hovednavne fra USA og UK. Og skulle nogle være i tvivl, så er metalfestivaller de sjoveste vildeste festligste fredeligste steder man kan deltage i uanset køn og alder. Fordomme mod metalfans er der nok af. Bedste middel mod det er at åbne øregangene for den brede pallet af de utallige facetter musikken har at byde på.

Velkommen til helvede i paradisiske områder i Europa!

Share This