Helt ny partikoalition i Sachsen

Kenyan_flag

Af Uffe Gardel

UffeLanddagsvalgene i marts knuste det gamle politiske mønster i flere delstater, og koalitionsforhandlingerne har trukket ud. Men nu falder forhandlingerne i Sachsen på plads, skriver Süddeutsche Zeitung.

Fremover vil delstaten blive regeret af en koalition bestående af CDU, SPD og de Grønne. Denne koalition er en helt ny og uprøvet samarbejdsform, som allerede er døbt “Kenya-koalitionen” efter partifarverne, som svarer til farverne i det kenyanske flag.

Valget fik højrepartiet AfD som sejrherrre; partiet kunne sætte sig på en fjerdedel af mandaterne. Men ingen vil samarbejde med det, og det har jo vanskeliggjort forhandlingerne noget. Den hidtidige regeringskoalition bestående af CDU og SPD, ligesom i forbundsregeringen i Berlin, havde ikke længere flertal.

Koaltionsdannelserne ude i landet bliver fulgt med spænding, for de kan gå hen at få landspolitisk betydning. Nu får man i hvert fald afprøvet om tre så forskellige partier kan være i stue sammen. På landsplan har den store koalition – CDU/CSU og SPD – stadig flertal i meningsmålingerne, men flertallet er skrumpet gevaldigt siden valget i 2013.

I de to andre delstater som havde nyvalg i marts, er man ikke færdig med forhandlingerne. I Baden-Württemberg er man ikke færdig med regeringsforhandlingerne, men det ender nok med en grøn-sort regering, med CDU i en helt uvant rolle som juniorpartner. I Rhenland-Pfalz tegner det til en “lyssignals-kaolition” med SPD (rod), FDP (gul) og de Grønne; den hidtidige rød-grønne koalition mistede flertallet, fordi de Grønne mistede to tredjedele af deres mandater.

Share This