Guldtørke i øst- og centraleuropæisk fodbold fortsætter

Tjekkiets landshold i 2004 Foto: Stara Blazkova

Af sociolog Knud Larsen

Øst- og Centraleuropa: EM2020 blev resultatmæssigt endnu en skuffelse for Øst-og Centraleuropæisk herrefodbold. Allerede inden semifinalerne er alle hold fra denne del af Europa således ude af turneringen.

Det er på mange måder historien om et bebudet flop – om end der trods alt har været enkelte lyspunkter undervejs. Bookmakerne havde på forhånd ikke levnet de Øst- og Centraleuropæiske landshold mange chancer for at nå helt til tops for første gang siden 1976, hvor det nu opløste Tjekkoslovakiet som det foreløbigt sidste land fra regionen vandt EM-finalen efter straffesparkskonkurrence over de regerende mestre fra Vesttyskland.

Selv om betting-firmaerne langt fra ramte plet i alle forudsigelserne, var deres generelle prognose for de Øst- og Centraleuropæiske landsholds formåen i den 16. slutrunde dog temmelig præcis. 

Mest fidus havde de til VM-sølvvinderne fra 2018: Kroatien, med Polen, Rusland, Ukraine og Tjekkiet på de følgende pladser – men alle rigtig langt nede i rækken af mulige guldvindere.

Øst- og Centraleuropa var allerede fra starten underrepræsenteret i slutrunden, idet kun 8 af de 24 kvalificerede landshold kommer derfra. Det svarer til 33 pct. af holdene, mens disse lande tilsammen udgør 45 pct. af UEFA’s medlemslande og dermed af deltagerne i den forudgående kvalifikationsturnering.

Der var også relativt færre hold fra denne gruppe af lande, som formåede at kæmpe sig videre fra det indledende gruppespil. Selv om hele 16 ud af de 24 deltagende hold gik videre til knockout-fasens 1/8-dels finaler, lykkedes det kun for tre ud af de oprindelige otte kvalificerede Øst- og Centraleuropæiske hold at komme så langt: Kroatien, Ukraine og Tjekkiet. Ud røg til gengæld som forventet debutanterne fra Nordmakedonien, men også Polen, Ungarn, Slovakiet og Rusland endte med et skuffende tidligt exit fra turneringen.

På trods af pænt spil – især af en sprudlende Luka Modric – lykkedes det dog ikke for Kroatien at nå 1/4-finalerne, da de var uheldige at ramme ind i et formstærkt spansk hold, der vandt et dramatisk opgør 5-3 efter forlænget spilletid. Tjekkiet præsterede til gengæld en gedigen rating-overraskelse ved at slå et uventet svagt spillende hollandsk landhold ud af turneringen og også Ukraine avancerede til 1/4-finalerne med en hårdt tilkæmpet sejr over et i udgangspunktet alt for defensivt indstillet Sverige. Kvartfinalerne blev dog endestationen for begge disse hold. Tjekkiet tabte efter en intens og nervepirrende gyser i Baku 1-2 til Danmark og Ukraine blev nærmest udraderet af England med et 0-4 nederlag på Stadio Olimpico i Rom.

Mens fans fra Italien, Spanien, England og Danmark for alvor er ved at lade op til de kommende semifinalekampe, kan fodboldspillets tilhængere fra Øst- og Centraleuropa glæde sig over, at der er mindst én god ting ved den årelange udsættelse af EM2020-slutrunden på grund af Corona-pandemien: nemlig at der nu kun er tre og ikke fire år til den næste EM-slutrunde i 2024 i Tyskland og dermed til muligheden for at få revanche for de senere årtiers resultatmæssige ørkenvandring.

Share This