Godt nyt for den russiske økonomi, olieprisen stiger

Oliefelter i den persiske bugt i Iran Foto: Alireza 824

Oliefelter i den persiske bugt i Iran Foto: Alireza 824

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: På møder i september og november er det lykkedes OPEC-landene og olieproducerende lande efter svære forhandlinger at nå til enighed om en nedsættelse af olieproduktionen, og det har ført til en stigning i prisen.

Fra december har OPEC er olieproduktionen således sat ned med 1.2 mio tønder om dagen og for olieproducerende lande uden for OPEC med 0.6 mio. om dagen. Det oplyser den polske energiminister Alexander Nowak.

Iflg. Reuters er alt dette i høj grad igangsat af Rusland, der i særlig grad har lidt under de lave oliepriser.

Saudiarabien er gået med til produktionsnedsættelse og tilladt Iran en mindre forhøjelse af sin produktion. Iran har efter ophævelsen af sanktionerne mod landet krævet tilladelse til at forhøje produktionen. Til gengæld er Rusland gået med til en større nedsættelse af olieproduktionen end først antaget.

En oliepris på mindst 50 dollar er en forudsætning for vækst i den russiske økonomi, der over de seneste år har oplevet negativ vækst. Ønsket om 50 dollar tønden ser lige nu ud til at kunne blive opfyldt. I slutningen af november var prisen helt nede på 41 dollar tønden.

I det russiske statsbudget for 2017 var kalkuleret med en oliepris på 40 dollar tønden.

Share This