Georgiens økonomi i markant fremgang

Kort: Ssolbergj & creator of source map.

Georgien: Hvor mange lande i Europa kæmper med negative virkninger af den russiske invasion af Ukraine og lider under høj inflation og recession, går det helt modsat i Georgien samt nogle få andre lande. Georgien, en lille tidligere sovjetrepublik ved Ruslands sydlige grænse, Armenien og Tyrkiet, er blandt flere lande, hvis økonomier oplever et boom midt i den nuværende urolige tid, rapporter CNBC.

112.000 indbyggere i Rusland er angiveligt emigreret til Georgien i år. Den første bølge på næsten 43.000 mennesker kom umiddelbart efter den russiske invasion i Ukraine den 24. februar. Den anden bølge, hvis antal er sværere at bestemme, ankom efter mobiliseringen i september.

Georgien oplever ikke kun et stort antal indrejsende russere men også en stor tilstrømning af kapital. Alene i oktober steg kapitaltilførslen med 725 procent, hvoraf Rusland tegnede sig for tre femtedele. Fra februar til oktober overførte russerne ifølge centralbanken 1,41 milliarder USD til konti i Georgien, hvilket var mere end fire gange beløbet for samme periode sidste år. Det har betydet tocifret vækst, som ingen i Georgien havde forventet. Georgien er populær blandt russiske migranter på grund af dets strategiske beliggenhed og dets historiske og økonomiske forbindelse med Rusland. Derudover har landet en liberal immigrationspolitik, der tillader udlændinge at bo, arbejde og drive forretning i landet uden visumkrav. Ligesom Armenien og Tyrkiet håndhæver Georgien ikke sanktioner mod Rusland, så russerne og deres penge kan bevæge sig frit over grænserne.

Ifølge en internetundersøgelse, foretaget af analysefirmaet Ponars Eurasia, tog næsten en fjerdedel (23,4 procent) af alle russere i eksil til Georgien i den første forårsbølge. Det største antal flygtede til Tyrkiet, nemlig 24,9 pct., mens 15,1 procent tog til Armenien, og 19 procent tog til andre lande, hvis navne ikke blev oplyst.

Tilstrømningen af ​​migranter, ofte økonomiske stærke migranter, har også en enorm indflydelse på den den georgiske valuta, lari. Den er blevet styrket over for den amerikanske dollar med omkring 15 procent siden begyndelsen af ​​året og er nu på det højeste niveau i tre år.

Iflg. Den Internationale Valutafond (IMF) vil den georgiske økonomi i 2022 udvise en vækst i nationalproduktet (BNP) på ikke mindre end 10 pct., underskuddet på de offentlige finanser er for 2022 beregnet til 3.1 pct., den offentlige gæld til 60.1 pct. af BNP. Bruttonationalproduktet (BNP) pr. indbygger vil vokse til 6.600 dollar mod 5.000 i 2021. Det er især øget eksport, flere investeringer fra russiske migranter og EU-lande samt flere transportindtægter, der har sat gang i økonomien. Georgien ønsker på sigt medlemskab af EU, men det er et problem, at landets politiske system er stærkt konfrontatorisk, og at forholdet til Ukraine ikke er godt, selv efter den russiske invasion 24.februar. søren.riishøj/ota

Share This