Georgien fortsat et investeringsvenligt land trods politisk ustabilitet

Georgiens hovedstad Tbilisi Foto: Ota Tiefenböck

Georgien: At dømme efter Verdensbankens sidste indeks over investeringsvenlighed (”Ease of doing Business”)er Georgien, trods politisk ustabilitet, stadig et meget investeringsvenligt land. Landet er på en 7. plads, placeret højere end alle EU-lande bortset fra Danmark.

Som tidligere omtalt i mreast.dk har Georgien lige siden valget i oktober-november sidste år været hårdt plaget af politisk ustabilitet. Den blev dæmpet, men ikke fjernet gennem en aftale mellem regeringen og oppositionen. Trods den fine placering på Verdensbankens liste har Georgien haft flere stridigheder med andre lande på investeringsområdet Det kan på sigt svække udenlandske investorers tillid, mener Marek Grzegorczyk for ”Emerging Europe” (22.5.2021).

Én af uenighederne er i forholdet til Aserbajdsjan, en strid om anlæg af et 1200 km langt fibernet kabel under Sortehavet. Georgien hævder, modsat Aserbajdsjan, ikke at have godkendt ledningsføringen. Georgiens håndtering af sagen er blevet kritiseret af Venedig kommisionen for at underminere ejendomsretten, mediefriheden og retten til fair domstolsbehandling.

En anden konflikt har Georgien med selskabet Anaklia Udviklingskonsortiums (ADC). Den drejer sig anlæg af Georgiens første dybtvandshavn. Iflg. Georgiens minister for infrastruktur og regional udvikling Maria Tsitish opfylder konsortiet ikke betingelsen om at investere for 400 mio. dollar i anlægget. Der er ikke fundet et andet selskab til at gennemføre projektet.

Under et besøg i Bruxelles understregede talspersonen for Georgiens parlament, Kakha Kuchava forpligtelsen til at leve op til EU’s standarder og regler. Georgien håber på EU-medlemskab inden for en overskuelig årrække. Men så længe Georgien rangerer højt på listen over ”doing business” bliver den georgiske praksis næppe ændret særlig meget. søren.riishøj

Share This