Frisk meningsmåling i Polen

Donald Tusk tilbagevenden til polsk politik har foreløbigt ikke haft nogen virkning på styrkeforholdene i Polen Foto: Andrzej Barabasz

Polen: At dømme efter den netop offentliggjort meningsmåling fra instituttet IBRIS har Forenet Højre med Lov og Retfærdighedspartiet i spidsen lagt sig klart i spidsen, når det gælder opbakningen fra vælgerne.

Borgerkoalitionen med Borgerplatformen som det ledende parti er den næststørste koalition.

Lov og Retfærdighedspartiet står til at få 34.2 pct og Borgerkoalitionen 27.6 pct af stemmerne, hvis der er valg i Polen nu. Holownia’s parti “Polen 2050” har tabt stemmer og står til at få 10 pct. Venstrekoalitionen vil få 6.9 pct., Konføderationen 5.9. Bondepartiet PSL derimod ligger omkring spærregrænsen på 5 pct. 35.1 pct af de adspurgte er sikre på, at de vil stemme, 29,8 vil ikke møde op på valgdagen. Valgdeltagelsen har aldrig været imponerende i Polen.

Donald Tusks tilbagevenden til polsk politik har givet Borgerkoalitionen et markant løft, men ikke ændret ret meget ved styrkeforholdet mellem regering og opposition, for Borgerplatformen har taget de mange nye stemmer fra det andet store oppositionsparti, “Polen 2050”.

At dømme efter meningsmålingen vil regeringsdannelsen efter et kommende valg kunne blive svær og dertil meget langstrakt. Næste valg finder sted senest i 2023, men valg utide kan bestemt ikke udelukkes. søren.riishøj

Share This