Fortsat ingen løsning af Makedoniens og Grækenlands navnestrid

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Makedonien/Grækenland: Makedoniens og Grækenlands udenrigsministre opgav lørdag at finde løsning på de to landes navnestrid. Ifølge FNs særlige udsending Matthew Nimetz skal de to landes premierministre, henholdsvis Alexis Tsipras og Zoran Zaev, forsøge at finde en løsning den 17. maj, inden EU topmødet med Balkanlandene, skriver makedonske medier.

De to landes udenrigsministre mødtes lørdag i seks timer i Athen, men har altså ikke været i stand til at finde en løsning, som begge parter kan acceptere. Grækenland har nu i 27 år, siden Makedoniens selvstændighed, afvist, at landet bruger samme navn som Grækenlands nordlige provins og har i alle disse år blokeret for Makedoniens medlemskab af NATO og EU. Makedonien bliver p.t. kaldt FYROM – Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien.

Makedoniens fremtidige navn kan ifølge flere medier ende med enten at blive Nordmakedonien eller Øvre Makedonien. Et eventuel græsk accept af et af disse navne er angiveligt betinget af en ændring af Makedoniens forfatning, således at ordet “Makedonien” ikke optræder i den alene. ota

Share This