Fortsat gas via Ukraine, også efter Nord Stream 2

North Stream 2 Foto: Samuel Bailey

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Ukraine: Rusland vil fortsætte med at levere gas til Europa også efter færdiggørelsen af Nord Stream 2. Det fastslår Kreml’s talsmand Dmitrij Peskov iflg. ITAR-TASS. Leverancer via Ukraine vil fortsætte også efter udløbet af den nuværende aftale forudsat, at Ukraine fortsat lever op til de tekniske betingelser. Nord Stream 2 er, siger Peskov, er udelukkende et økonomisk og kommercielt projekt.

I slutningen af 2019 underskrev Rusland og Ukraine med EU’s mellemkomst en aftale om leverancer af gas frem til 2034. Det første år garanteres der leverancer på 64 mia. m3, i hvert af de efterfølgende 4 år på 40 mia. Prisen fastlægges efter ”Take or Pay” princippet.

Frem til præsidentskiftet udtrykte Kijev sig sjældent om Nord Stream 2 pga. den indgåede aftale. Men efter optrapningen af spændingerne med Rusland har regeringen i Ukraine og præsiden Zelenskyj igen været kritisk.

Polakkerne beklager, at Biden har bøjet sig for de tyske argumenter og nu accepterer færdiggørelsen af projektet. En opgivelse af det næsten færdiggjorte projekt ville koste Tyskland store milliardbeløb.

Det er ikke gået ubemærket hen, at USA har importeret stigende mængder russisk olie og olieprodukter og fritaget dem fra de ellers talrige amerikanske sanktioner over for Rusland. Der er heller ikke stemning i Tyskland for at importere dyrere flydende gas (LNG) fra USA.

Share This