Forholdet mellem Ungarn og Serbien ”har aldrig været bedre”, lyder det fra Ungarn

Beograd indre by Foro: Antomoro

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn/Serbien: Forholdet mellem Ungarn og Serbien har aldrig været bedre, lød det fra Ungarns udenrigsminister Peter Szijarto efter et møde for nylig med Mikola Selakaric, Serbiens udenrigsminister. Meget, sagde Szijarto, skyldes de to landes fælles historie. Vigtigst er et sammenfald af udenrigspolitiske interesser.

Store ungarske virksomheder, fx OTB bank og olie- og gas selskabet MOZ er vigtige investorer for Serbien. 24 mindre virksomheder har investeret i Serbien for i alt 149 mia. forint (137 mio. euro). Den vigtige transportlinje fra Szeged til Subotica forventes åbnet i 2022. Den er koblet til det kinesiske Vej og Bælt projekt.

Ungarn og de fleste lande på Balkan deler ikke det nordlige EU’s frygt for Kina. Hertil kommer samarbejdet om olie- og gasleverancer via Tyrkiet. De gode forhold for det ungarske mindretal i den serbiske provins Vojvodina har styrket venskabet, lyder det fra Budapest. Intet af Ungarns andre nabolande behandler de ungarske mindretal bedre end Serbien. Alliancen af Vojvodina ungarere (VMSZ) er repræsenteret i provinsparlamentet, lige nu er en ungarer som formand/kvinde.

Anderledes anspændt er forholdet til Rumænien og Ukraine. Ungarn støtter aktivt Serbiens optagelse i EU; mener, at fem nye kapitler i optagelsesforhandlingerne bør kunne åbnes. Dertil kommer samarbejde mellem Serbien og Ungarn under corona bekæmpelsen samt planerne om deling af ambassader.

Ungarn har, ud over Serbien, et godt forhold til Slovenien, hvis ministerpræsident (Janez Jansa) et langt stykke støttede Ungarn (og Polen) under EU’s budget-forhandlinger. Her fik Ungarn og Polen fik visse indrømmelser, men først efter hårde forhandlinger. 

Share This