Folkets Klub vinder det russiske mesterskab i fodbold

Spartak Moskvas hjemmebane, Otkritie Arena. Foto: Дмитрий Садовников

Efter 16 års mesterskabstørke vandt sikrede Spartak Moskva endelig det russiske mesterskab søndag eftermiddag, da Zenit Skt. Petersborg tabte hjemme til Terek Grosnij. 

Af Toke Theilade

Spartak Moskva var den altdominerende russiske klub efter Sovjetunionens fald, og i mellem 1992 og 2001 vandt de rød-hvide hele ni mesterskaber, imens de flere gange spillede lige op med Europas største hold i de europæiske turneringer. Siden 2003, hvor klubben senest vandt pokalturneringen, har hovedstadsklubben dog befundet sig i en titeltørke, men den blev endelig brudt søndag.

Da ærkerivalerne fra Zenit Skt. Petersborg tabte med 1-0 på hjemmebane til Terek Grosnij, kunne Spartak fejre deres tiende mesterskab.

Spartak, der også kendes som Folkets Klub på grund af, at den ikke var formelt tilknyttet nogle statsinstitutioner i Sovjet-tiden, fører med tre runder igen med hele ti point ned til CSKA Moskva på andenpladsen og 11 til Zenit på tredjepladsen, hvorfor de ikke længere kan hentes.

På trods af det overbevisende forspring, har Spartaks sæson dog ikke været nogen dans på roser.

Efter et pinligt Europa League-nederlag til cypriotiske AEK Larnaca blev cheftræner Dmitri Alenichev fyret blot en enkelt ligakamp inde i sæsonen, og herefter blev hans nyansatte assistent Massimo Carrera gjort til midlertidig cheftræner. På samme tid forhandlede Spartak længe med turkmenske Kurban Berdyev, der i sidste sæson førte Rostov til klubbens første sæt sølvmedaljer, men de kunne ikke blive enige, hvilket betød at Carrera blev gjort til permanent træner. Dette viste sig hurtigt at være en god beslutning.

Spartak havde under Alenichev allerede spillet fin offensiv fodbold, men under italienske Carreras kontrol blev holdet også bedre til at forsvare sig, og resultaterne blev straks bedre.

Anført af den hollandske landsholdsspiller Quincy Promes, der på indeværende tidspunkt har bidraget med 11 mål og ni assists, udnyttede Spartak, at både Zenit og CSKA havde problemer med at leve op til forventningerne, og de lagde sig tidligt i spidsen af rækken.

Mesterskabet betyder endvidere, at Spartak for første gang siden 2012/2013 sæsonen skal spille med i Champions League.

Share This