Fløjlsrevolutionen og den glemte erindring

Af Peter Tudvad

Debat: For 12 dage siden – og i flere uger om ikke måneder op til den 9. november – var de danske aviser og øvrige medier fyldt med historier om Murens Fald for 30 år siden. Alle danske journalister syntes at være taget til Berlin, de mere ambitiøse sågar til Leipzig, hvor der dengang åbenbart også var sket tilstrækkeligt til, at man på de københavnske redaktioner var blevet opmærksom på det. Op ad stolper og ned ad vægge blev danskerne mindet om, hvordan den delte by og det delte land tog de første skridt til at blive samlet. “Jetzt wächst zusammen, was zusammengehört!”

Muren blev væltet og Tyskland samlet, men Europa er stadig delt. I Vest interesserer man sig ikke en tøddel for Øst, hvad man på denne dag let konstaterer, når man på de danske netavisers hjemmesider forgæves søger efter historier om, hvad der skete for 30 år siden: Den 17. november 1989 gik tjekkoslovakkerne atter på gaden, sådan som de allerede mange gange havde gjort det i løbet af året. Nu samledes de i ti tusindvis på Prags største plads, Václavské náměstí, som altid har været det sted, de protesterede mod indre og ydre fjender, mod tyskerne i 1938, 1939 og 1945, mod russerne i 1968 og nu mod det totalitære KSČ-regime. Václavské náměstí var også det sted, hvor den første tjekkoslovakiske republik blev udråbt den 28. oktober 1918 – efter næsten 300 års ufrihed under det østrigske kejserrige. 

I 1989 var det altså landets indre fjender, der stod for skud, og i modsætning til Berlin 12 dage før forblev kampen for friheden ikke fredelig. Sikkerhedsstyrkerne slog med hård hånd ned på demonstranterne, der for seks hundredes vedkommende blev såret eller kvæstet. Men tjekkoslovakkerne gav ikke op. Med en af det 20. århundredes største skikkelser i front, Václav Havel, fortsatte de deres fredelige demonstrationer, som kulminerede med 800.000 på gaden alene i Prag. Derefter gik det slag i slag: Den 29. november blev KSČ’s forfatningsmæssige magtmonopol ophævet, og den 29. december blev Václav Havel valgt til ny statspræsident. Resten er historie – men den interesserer åbenbart ikke danske medier.

Share This