Filminstruktør truer med at sagsøge polsk minister

Agniszka Holland Foto: Tomasz Leśniowski

Polen: Den polske filminstruktør Agnieszka Holland kræver en undskyldning fra justitsminister Zbigniew Ziobro, som sammenlignede hendes nye film Grænsen om migranter med nazistisk propaganda. Ifølge hende er ministerens udtalelse så foragtelig og stødende, at hun ikke ønsker at forbigå den, skriver AP. Ministeren skal undskylde og sende en donation til fonden for ofre for Holocaust, ellers vil Holland sagsøge ham.

Ziobro kritiserede filmen på det sociale netværk X (tidligere Twitter). “I Det Tredje Rige producerede tyskerne propagandafilm, der skildrede polakker som banditter og mordere. I dag har de Agnieszka Holland til det,” skrev han.

Den polske direktørs juridiske repræsentant, sagde til Rzeczpospolita, at Ziobro nu har mulighed for at offentliggøre en undskyldning. Hvis han ikke gør det og ikke sender en økonomisk donation på 50.000 zloty (ca. 85.000 kroner) til Fonden for Efterkommere af Holocaust-ofre, ønsker filmskaberen at anlægge sag mod ham.

Hollands nye film handler om flygtningekrisen på den polsk-hviderussiske grænse, havde premiere på Venedigs internationale filmfestival i denne uge. Det viser meget kritisk, hvordan den polske regerings beslutning satte tusindvis af flygtninge i en håbløs situation. ota

Share This