Fico på besøg i Ungarn

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Tirsdag i denne uge besøgte Robert Fico, Slovakiets ministerpræsident, Budapest. Med Fico’s overtagelse af regeringsmagten efter valget sidste år blev forholdet mellem Ungarn og Slovakiet klart bedre. Orbán og Fico har mødtes mange gange før, første gang tilbage i 2011.

Lige nu halter Visegrad samarbejdet (V-4) mellem Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, ikke mindst når det gælder spørgsmålet om krig eller fred i Ukraine og forholdet til Rusland. Derfor tales der i Bratislava og Budapest en alternativ alliance mellem Slovakiet og Ungarn, om et V-2. På pressekonferencen efter mødet beklagede de to statsledere samarbejdsproblemerne inden for V-4. Tjekkiet blev opfordret hurtigst muligt at få indkaldt et møde i hele Visegrad gruppen (V-4).

Orbán mente, at han og Fico er enige om næsten alt, om 99 pct. Slovakiet har godt nok accepteret, at der åbnes for EU optagelsesforhandlinger med Ukraine, men Fico understreger, at forhandlingerne vil tage lang tid, for Ukraine er dybt korrupt. Både Ungarn og Slovakiet og fastholder, at der ikke findes militære løsninger i krigen med Rusland. Også krigen mellem Israel og Hamas var på mødedagsordenen. Her er Orbán kendt for sin meget pro-israelske politik.

Både Fico og Orbán er imod mere overnationmagt til EU i form af flere flertalsafgørelser og yderligere centralisering af magten til Bruxelles, kort sagt at gøre EU til en superstat styret af de store stater. Vetoretten skal fastholdes. Begge afviser også den foreslåede EU pagt om migration. I det spørgsmål bakker Polen op.

Europa-Parlamentet  har anklaget både Ungarn og Slovakiet for overtrædelse af “rule of law”, de anklager afvises pure af Fico og Orbán. Liberale, grønne og socialister kræver, at Ungarn bliver frataget EU-formandskabet i 2. halvdel af 2024, og at der bliver rejst sag mod Kommissionen, da den har valgt at udbetale en del af de penge, der er blevet frataget Ungarn med henvisning til regeringens brud på “rule of law”.  Kort sagt, EU fremstår stærkt splittet op til valget til Europa-Parlamentet i juni.

Share This