Får Tyskland en ny kvindelig kansler?

Annalena Baerbock Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Rygterne har længe rumsteret, men sent søndag aften slap SPD‘s kanslerkandidat Olaf Scholz endelig katten ud af sækken, da han nævnte en „Ampel“-koalition (rød-gul-grøn) som en mulig koalition efter valget i september. Det vil i så fald være et skridt væk fra den hidtidige kurs, hvor SPD har satset på en rød-grøn-rød regering sammen med De Grønne og Die Linke.

Den nye konstellation er noget usædvanlig, da FDP ligger væsentligt til højre i forhold til SPD og De Grønne – eller i hvert fald venstrefløjene hos de to partier. Derfor vil et regeringssamarbejde kræve, at De Grønne og SPD bevæger sig væk fra venstreorientede temaer som identitets- og gender-politik, og omvendt skal det liberalt-borgerlige parti FDP give sig på områder som økonomi, klima og miljø.

Trekløveret råder over 41-49 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen, og de er fordelt således: De Grønne 17-21 procent, SPD 16-17 procent og FDP 8-10,5 procent. Især FDP kan spore en markant fremgang som følge af CDU/CSU‘s bratte nedtur efter af flere korruptionsskandaler og kritisabel håndtering af corona-pandemien. Unionen (CDU/CSU) er røget under 30 procent i de seneste målinger. For blot en måned siden stod Merkels parti til 37 procent.

Kanslerspørgmålet er åbent i tilfælde af en Ampel-koalition. Den nuværende finansminister Olaf Scholz har kanslerposten som erklæret mål, men De Grønne er p.t. det største parti og vil ifølge alle traditioner skulle besætte kanslerposten, hvis denne tendens holder.

De Grønne har en dobbeltledelse i form af Robert Habeck og Annalena Baerbock, og partiet har meldt ud, at man vil udnævne en kanslerkandidat mellem påske og pinse. Det vil ikke ske i form af en urafstemning. Derimod skal partiets to ledere enes om den bedst egnede kandidat. Her peger flere kilder på, at De Grønne nok vil satse på Baerbock, da partiet generelt favoriserer kvinder, og en yngre kvindelig kandidat vil muligvis kunne trække vælgere fra CDU/CSU, som er ledet af ældre mænd.

Den 40-årige mulige kanslerkandidat Annalena Baerbock blev valgt ind i Forbundsdagen i 2013 og har siden 2018 været formand for De Grønne sammen med Robert Habeck. Hun er uddannet i statskundskab og jura fra henholdsvis universitetet i Hamburg og London School of Economics.

Share This