Falske vaccinepas i omløb i Berlin

Foto: dronepicr

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Handelen med det gule WHO-vaccinekort boomer i Berlin. Da færdigvaccinerede ikke længere skal lade sig teste før indkøb eller frisørbesøg, kommer der flere og flere falske vaccinepas i omløb – det skriver „BZ-Berlin“.

På messenger-tjenesten Telegram bliver de udbudt til en pris af 500 euro (4.000 danske kroner). Og de er forsynet med falske stempler og underskrifter fra en læge eller et vaccinationscenter. Et digitalt corona-pas er endnu ikke en realitet i Tyskland eller EU.

Avisen kontaktede en sælger, som sagde følgende: „Man kan købe et blanko WHO-vaccinepas på nettet for 5 euro stykket og så ellers bare udfylde det med vaccinedatoer, batchnummer og en falsk underskrift og et stempel. Så skal den kommende køber bare selv udfylde det gule papkort med personlige oplysninger.“ Overdragelsen af kortet mod betaling skulle finde sted ved en personlig aftale i Potsdam.

En anden svindler hævder at have kontakt til et vaccinecenter, hvor en medarbejder tilsyneladende tjener penge på at smugle falske vaccinekort ud. Her koster det samme vaccinepas 160 euro, og betalingen skal ske med kryptovaluta. Indtil videre har politiet anholdt fire svindlere, men man forventer mange flere nu her, hvor de nye regler for færdigvaccinerede er trådt i kraft.

Svindlerne har let spil, da det er ret umuligt at kontrollere, om et vaccinepas er ægte eller ej, da det ikke indeholder sikkerhedskoder, men udelukkende er manuelt udfærdiget med blot et stempel, vaccinens serienummer og en underskrift.

Et digitalt EU-vaccinepas skulle være på trapperne. Efter forlydende skulle det blive en realitet i løbet af juni måned.

Share This