Euroskeptisk Orbán til Europa konference

Viktor Orban taler ved ungarsk national dag

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Ungarn: Ungarns genvalgte ministerpræsident Viktor Orbán tog i går, mandag den 5. maj, på en rejse til Warszawa og Berlin. I Berlin skal han torsdag tale ved Europa Forum konferencen, i selskab med blandt andre Angela Merkel, José Manuel Barosso og Martin Schulz, og op til Europaparlamentsvalget er Europapolitikken naturligvis særligt højt på dagsordenen.

I sin status over 10 års medlemskab erklærede Tamas Szücs, chefen for den ungarske repræsentation ved Kommissionen, at medlemskabet har bragt Ungarn mange fordele, men målt i forhold til EU-gennemsnittet har den økonomiske fremgang ikke været imponerende. I 2004 var det ungarske bruttonationalprodukt per indbygger (BNP) 63 procent af EU-gennemsnittet, i 2012 67 procent, en stigning på blot 4 procent.

Ungarn har hørt til de store modtagere af EU-midler, og uden dem ville det være gået en del værre. Fidesz er et blødt euroskeptisk parti. EU skal ikke blande sig for meget, kun et stærkt og stabilt Ungarn, underforstået et Ungarn ledet af Fidesz, er i stand til at sikre Ungarn fordele ved EU-medlemskabet, siges det i partiets manifest her op til EP-valget den 25. maj.

Fidesz vil sikre Ungarn flest mulige penge fra EU’s kasser, forsvare retten til at kontrollere udenlandske jordopkøb og retten til at holde priserne for energi, som el og varme nede via statstilskud. Det er ikke nogen hemmelighed, at Orbán og Fidesz er stærkt imod vidtgående økonomiske sanktioner over Putin’s Rusland.

 

 

 

Share This