Europæiske værdier mister deres glans

Af Ota Tiefenböck

Debat: Den tidligere sovjetiske republik Moldova havde i 1993 omtrent 4,33 millioner indbyggere. Prognoserne ifølge Balkan Insight viser, at Moldovas befolkning i 2035 skrumper til 2,01 millioner. Indbyggerne flygter fra landet plaget af arbejdsløshed, politisk uro og korruption.

Moldova er omfattet af EU`s partnerskab mod Øst ordningen, hvor EU giver økonomisk støtte til den demokratiske udvikling i landet. Vi bruger med andre ord økonomiske midler på at få Moldova på den rette vej, da vi har en interesse i at udbrede de demokratiske samfundsnormer.

Hovedparten af de personer som forlader Moldova, som vel at mærke fik deres uddannelse i Moldova, er de mest ressourcestærke, uddannelsesmæssigt eller fysisk. En stor del af dem søger mod EU, hvor vi tager imod dem med åbne arme. Mange af dem bliver endda rekrutteret via forskellige rekrutteringsbureauer aktive i landet.

I EU støtter vi altså på den ene side Moldova økonomisk for at sikre landets vej mod demokratiet. På den anden er vi med til at tømme landet for de mest ressourcestærke mennesker. Mennesker som landet har brug for og som netop kunne være med til at reformere landets samfund, sådan som vi ønsker.

Men. Vi mangler stuepiger, landbrugsarbejdere m.m. og lever i et frit samfund, hvor alle kan vælge frit. Vi glemmer bare, at ikke alle kan vælge frit. En lærer fra Moldova betragter det med sikkerhed ikke som frihed at gøre rent i Danmark eller i andre lande i EU. Han eller hun vil med sikkerhed heller blive i Moldova. Konkurrence er sundt, men den skal foregå mellem ligeværdige partnere.

Moldova er ikke medlem af EU, men en stor del af landets befolkning har rumænsk pas og har derfor fri adgang til de vesteuropæiske arbejdsmarkeder. Men, er det den rette vej at gå at udnytte de fattige lande til at sørge for at vores vesteuropæiske samfund kan fastholde deres vækst og i det hele taget fungere? Og er det mon i overensstemmelse med de europæiske værdier vi er så stolte af? Lade fattige lande uddanne deres indbyggere, så de efterfølgende kan rejse og arbejde i Vesteuropa?

Share This