EU lettet over Vucic’ sejr ved valget i Serbien

Valgplakat med premierminister Aleksandar Vucic ved et tidligere parlamentsvalg Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien: For EU har året 2023 været svært og ikke alene pga. krigen i Ukraine og mellem Israel og Hamas. Udfaldet af valget i Polen blev hilst velkommen i Bruxelles. Men den ny på papiret EU-venlige regering ledet af Donald Tusk har sine problemer. Aktionen rettet mod de statslige medier, der før valget var styret af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), har vist sig at være ikke så let som forudset. Bevillinger er blevet stoppet, indtil nye personer er blevet indsat på ledende poster. Men love og regler skal overholdes, og præsident Andrzej Duda gør brug vetoretten.

Iflg. polske medier vil ændringerne i de statslige medier formentlig først kunne komme på plads efter præsidentvalget i 2025, forudsat naturligvis at valget vindes af partier, der er med i den nye polske regering. Valget og månederne derefter er forløbet mere ukompliceret i Slovakiet. Robert Fico, Slovakiets nye ministerpræsident, har problemer, men ikke værre end andre EU lande.

I Serbien opnåede Aleksander Vucic’ parti (SNS) absolut flertal i parlamentet og genvandt flertallet i 60 kommuner rundt om i landet. Valget, som blev mødt med omfattende og voldelige folkelige protester, blev erklæret “stjålet” med henvisning til udbredt valgsvindel. “Protest-demokrati” som i Serbien ser vi i andre lande i og uden for Europa, selv i USA. Hverken regering eller opposition lever altid op til de demokratiske spilleregler. Som sagt af flere Balkan-eksperter har EU det faktisk godt med, at Vucic og hans parti SNS har magten i Serbien. EU kan med fordel bruge Serbien i en “geopolitisk balancegang”.

Henvisninger til Vucic’ illiberale styre vil forsinke EUs udvidelse mod Vestbalkan. Det hilses velkomment. Mange lande i EU er ramt ikke alene af “Ukraine træthed”, også af “udvidelsestræthed” og en udbredt mangel på handlekraft (“lack if action”). Forholdene i Serbien gør det også muligt for EU at koncentrere sig om Ungarn og Orban’s flittige brug af vetoretten, fx over for traktatændringer, budgetforhøjelser og nye hjælpepakker til Ukraine. Sagt med andre ord er der, uanset al snakken om demokrati, ikke stemning for at indføre sanktioner over for Serbien.

Det nuværende forhold mellem EU og Serbien er en “win -win” forhold og et “marriage of convenience” til gavn for begge parter. Sanktioner vil koste penge og forstyrre den geopolitiske balance ved at rykke Serbien tættere på Rusland og Kina. EUs forhold til Serbien er forblevet “fastfrossent”. Også Kosovo konflikten har bidraget til det.

Share This