EU-landene uenige om loft over gasprisen

Illustrationsfoto: Mtaylor848

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

EU: Uenighederne inden for EU-landekredsen om forslaget om at indføre et loft (”capping gas prices”) kom åbent til udtryk også på topmødet i Prag 7. oktober. På forhånd var det håbet, at mødet ville munde ud i en aftale, der kunne danne grundlag for en enig beslutning på det ordinære EU-topmøde 20.-21. okober. EU-landene var og er imidlertid uenige om, hvordan et loft over gasprisen skal gennemføres konkret og uenigheden gælder også uoverensstemmelser om hensigtsmæssighed i et pris loft som sådant.

I gruppen af skeptiske lande har vi Tyskland, Danmark og Holland. Her frygtes, at et loft blot vil gøre det endnu sværere at købe gas på det internationale marked, og at forbrugerne vil være mindre motiverede for at spare på gasforbruget pga. lavere priser. Polen, Grækenland, Italien og Belgien har fremsat et alternativt forslag om oprettelse af en ”dynamisk priskorridor” for at få gasprisen bragt ned. Kommissionen foreslår også ændringer, gående på et ”redesign” på el-markedet.

På mødet i Prag kritiserede især den polske regering skarpt Tyskland for at undergrave det indre marked i EU gennem planen for statsstøtte til virksomheder på 200 mia. euro. Scholz handler egoistisk og fører ”Germany first” politik, mener polakkerne. Forholdet mellem Polen og Tyskland er lige nu ganske dårligt, mildt sagt. Den finske ministerpræsident Sanna Marin og den estiske leder Kaja Kallas udtrykte sig i samme baner, dog mere diplomatisk. Den tyske kansler Olar Scholz svarede, at kritikken bygger på misforståelse.

Andre medlemslande, fx Frankrig og Holland, har vedtaget lignende støtteordninger. Ukraines præsident Volodymyr Zelensky holdt videotale til statslederne. Ikke uventet landene forlangte han endnu mere vidtgående sanktioner over for Rusland. 

Share This