EU Kommissionen siger ja til statsstøtte til kulminer i Polen

En kulmine ved Katowice Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

En kulmine ved Katowice Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

Af Søren Riishøj, lektor for Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den polske regerings omfattende statsstøtte til kulminerne har skabt problemer i forhold til EU og protester fra tjekkisk side og klager til EU.

Tjekkiet har i de seneste år måttet lukke flere miner pga. skærpet konkurrence. Nu har EU-Kommissionen sagt ja til, at den polske regering frem til slutningen af 2018 kan yde op til 7.95 mi zloty (ca. 11 mia danske kronger) i statsstøtte og dermed i hvert fald et stykke undgå lukning af gældsramte kulmineselskaber.

Det skønnes at de 7.95 mia zloty i hvert fald vil være nok til at realisere planerne om selve omstruktueringen af minerne, men lukning af de mest gældsramte miner kan ikke undgås.

Afgørelsen fra Kommissionen er godt nyt, men regeringen i Warszawa er tvunget til at prioritere og melde  ud, hvilke miner det bliver nødvendigt at lukke. Det kan føre til protester. Svære forhandlinger forestår, for regeringen gav under valgkampen løfter til minearbejderne om hjælp.

Viceformanden for minearbejdernes fagfoening Waclaw Czerkawski siger, at det ikke kommer tilprotester, hvis det drejer sig om miner, der er ved at være tømt for kul. Vi er realister, siger han.

Share This