EU Domstolen beordrer Polen til at stoppe minedrift, Polen afviser

Turow Foto: Wikimedia

Tjekkiet/Polen: EU Domstolen har fredag dømt Polen i sagen om kulminen Turow, som Polen ønsker at udvide. Den Europæiske Unions Domstol foreløbige afgørelse er et midlertidigt forbud mod minedrift i Turow-kulminen. Ifølge domstolen vil minedriftforbuddet gælde, indtil der er en endelig dom i denne tvist.

Tjekkiet har bragt sagen til EU Domstolen, da de tjekkiske myndigheder frygter at driften og udvidelsen vil have en stor påvirkning på de lokale samfund på den anden side af grænsen i Tjekkiet. Polske myndigheder har dog hidtil afvist at efterkomme tjekkernes ønsker eller ønsket at diskutere problematikken med tjekkiske myndigheder.

Det er dog tvivlsomt, at Polen stopper minedriften sådan som krævet af Tjekkiet. Ifølge DPA tyder nemlig alt på, at Polen ikke har tænkt sig at efterkomme EU Domstolens afgørelse.

Den polske premierminister Mateusz Morawiecki sagde i en erklæring fredag, at fire til syv procent af landets elproduktion er forbundet med Turow-minen. “Den polske regering vil ikke tage nogen skridt, der kan true Polens energisikkerhed,” sagde Morawiecki.

Tjekkiets tv (CT) skriver lørdag aften, at Polen ikke stoppet minedriften i Turów. Polen modsiger således fredagens afgørelse truffet af EU-Domstolen. Ifølge CT har Polen meldt ud, at landet vil modsatte sig foranstaltningen, da minedrift i minen skaber tusinder af polske jobs.

De lokale polske minesammenslutninger har varslet en protest til mandag. Ved tidligere protester af samme type resulterede i blokering af trafikken mellem de to lande.

Europa-Kommissionen har søndag opfordret Polen til at overholde mineforbudet. Warszawa står over for store bøder, såfremt Polen ikke overholder fredagens afgørelse. ota

Share This