Et lille konservativt parti i Tyskland forventer at komme ind i Forbundsdagen, og de vil ikke regere med De Grønne

Freie Wähler Foto- Cherubino

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Hubert Aiwanger, som er leder af det lille konservative tyske parti „Freie Wähler“ mener, at partiet har gode chancer for at kommer ind i Forbundsdagen efter det tyske valg den 26. september – det skriver „Die Welt“.  

Årsagen skulle være, at med Armin Laschet som kanslerkandidat for CDU/CSU vil mange borgerlige vælgere søge et alternativ, nu hvor Markus Söder ikke længere er kanslerkandidat for CDU/CSU.

Det lille parti slår fast, at man ikke ønsker en sort-grøn regering med CDU/CSU og De Grønne.  Partiet har plads i delstatsregeringerne i Bayern, Brandenburg og Rheinland-Pfalz og mener, at der er gode chancer for at komme ind i delstaten Sachsen-Anhalt, hvor der er valg den 6. juni. Ifølge partiet er mange vælgere i den lille østdelstat imod Armin Laschet og søger et alternativ til CDU/CSU og AfD.

Dermed prøver partiet at kile sig ind på højrefløjen mellem CDU/CSU og AfD. Sidstnævnte er no-go med hensyn til regeringsdannelse. „Freie Wähler“ siger tydeligt, at man ikke vil gå i regering med De Grønne, men at partiet er rede til at støtte en borgerlig regering med CDU/CSU og FDP.

Tyskland har en spærregrænse på 5 procent for valg til parlamentet i modsætning til Danmark, hvor grænsen er 2 procent. Tyskland har et hav af mindre partier, som er opstillingsberettigede, og de udgør samlet set 5-8 procent af den samlede vælgerskare jævnfør de seneste målinger. Det vil sige, at hvis man stemmer på dem, er det stemmespild, hvis de ikke kommer ind. Det kan få stor indflydelse på det endelig resultat efter valget i september og medføre, at en ny regeringskoalition ikke nødvendigvis skal have 50 procent for at vide sig sikker.

Men indtil videre er „Freie Wähler“ det bedste bud på et nyt parti i Forbundsdagen som et konservativt alternativ til CDU/CSU og AfD.

Share This