Er Vatikanet og den katolske kirke i Polen på randen af økonomisk bankerot?

Pave Frans Foto: Casa Rosada

Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Den katolske kirke har lige et akut behov for at få forbedret sine finanser; en regulær bankerot kan være under opsejling. Det fastslår Maciej Nowicki i en interessant analyse for det polske ”Newsweek” (2.2021). De mange pædofili-sager har gjort sit. Men den økonomiske nedtur er yderligere forstærket under corona pandemien. Det er også sket i Polen, hvor kirken desuden har været udfordret af de mange demonstrationer rettet mod skærpelsen af abortlovgivningen. Uden fortsat store direkte og indirekte støtte fra regeringen kan også den polske kirke måske i sidste ende gå bankerot. 

Vatikanets indtægter er i de seneste måneder faldet dramatisk.  Penge fra troende rundt om i verden er faldet fra omkring 100 mio. euro årligt ned til nu 60 mio. Den skandaløst dårlige forvaltning af Vatikanets faste ejendomme har også kostet dyrt, betød alene i året 2018 et tab på 20 mio. euro. Omkring tusinde ejendomme har stået helt tomme, ofte har lejeindtægter slet ikke slået til. Året 2020 var noget nær en tragedie økonomisk. Turister og pilgrimme er udeblevet. Vatikan-museet mistede millioner af euro i billetindtægter, var lukket i længere tid. Iflg. uofficielle opgørelser udgjorde de samlede tab i 2020 165 mio. euro eller omkring halvdelen af det samlede budget. Corona pandemien har ikke al skylden. Korruption og dårlig forvaltning har gjort sit. Dette er en af flere grunde til at pave Frans har fyret chefen for det sekretariat der har ansvaret for økonomien. Pave Frans er nu 84 år. Det er ingen hemmelighed, siges det i analysen, at han forbereder sin måske snarlige afgang. En sandsynlig afløser er Pietro Parolin. Han er sekretariatschef, dog ikke for finanserne.

De finansielle problemer er ikke af ny dato. I begyndelsen af 80erne blev Vatikanet ramt af korruptionsskandaler og mafiamord. Vatikanets koblinger til den italienske mafia har været kendt længe. I 2014 oprettede Frans derfor en ny enhed med ansvar for økonomien. Lederen for denne blev George Pell. Men inden længe blev også han, efter krav fra paven, marginaliseret. I 2017 blev Pell ved an australsk domstol anklaget for pædofili og idømt 6 års fængsel. Han blev frikendt før tid. Samtidig blev mystiske pengeoverførsler fra Vatikanet til Australien afsløret, hele 1.5 mia. euro.

I 2014 købte Vatikanet det store varehus Harrods i London, som efter planen skulle omdannes til luksuslejligheder. Paven accepterede købet og også ombygningsplanen, men blev ikke informeret særlig godt. Harrods projektet skulle vise sig at være en regulær økonomisk katastrofe. 100 mio. euro måtte skaffes for at dække underskuddet. Til sidst, i oktober 2019, vendte pave Frans sig mod George Pell, der efterhånden var blevet hans ærkefjende. Kontoret, bureauet AIF, blev gennemsøgt og endevendt, computere og sagsakter beslaglagt, og flere, deriblandt direktøren Tommas di Ruzz arresteret.

Og sagen i London var slet ikke den eneste, blandt andre kontroversielle sager finder vi ”Centurion Global”, der bl.a. investerede i Hollywood film, i et dybt problematisk køb af en konkurstruet dermatologisk klinik samt forskellige energiprojekter. Bankforbindelserne var også i disse sager mildt sagt problematiske. De var kendetegnet af bestikkelse og hvidvask af penge, i en del tilfælde med forbindelser til Venezuela. De ansvarlige blev aldrig straffet, men flere i administrationen er trods alt blevet frataget deres poster, fx som kardinaler.

I slutningen af december 2020 blev styringen af Vatikanets penge overdraget en ny institution (APSA). Flere hemmelige konti er blevet opdaget i den forbindelse. Spørgsmålet er, om der vil kunne ryddes effektivt op, om regnskaberne inden alt for længe vil kunne blive tilstrækkelig transparante og gennemsigtige. Kardinal Pell forudså omkring årsskiftet, at det kan komme til regulær bankerot, måske allerede i året 2023. Pave Frans sagde omkring sin indsættelse, at kirken skal være ”fattig og for de fattige”. Det ønske kan måske gå hen at blive opfyldt, dog ikke i den form, som pave Frans håbede.

Share This