Er udbetalinger fra EU betinget af retsstatsprincipperne?

Illustrationsfoto: Mtaylor848

Polen/EU: Både EU kommissionsformand Charles Michel og Polens premierminister Mateusz Morawiecki har ret i spørgsmålet om EU-sanktioner mod lande der forbryder sig mod “rule of law”. Det fastslår Kamil Zajaczkowski fra Center for Europæiske Studier.

Efter EU topmødet har vi på den ene side fået en formulering, der gør det muligt at straffe EU lande der ikke overholder “rule og law”, men bestemmelsen herom er bredt formuleret og derfor yderst “bøjelig”. Ingen ved i skrivende stund, hvordan den skal bruges i praksis.

Vil Ungarn fx kunne nedlægge veto over for krav om at straffe Polen? Både Michel og Morawiecki/Orban kan have ret. “Djævlen finder vi i detaljerne”.  “Sandheden er nok midt imellem”. Det er prisen for at få alle 27 EU lande med i en aftale.

Som omtalt i mreast er Polen (også)den store vinder, når det gælder EUs nye 7 års budget. For nogle måneder siden var lagt op til en reduktion i EUs overførsler til Polen på 20-30 pct., nu vil de i stedet vokse markant, fra før 2 til nu skønsmæssigt 3 pct. af Polens samlede nationalprodukt (BNP). søren.riishøj

Share This