Er Putin alvorligt syg? Flere medier lancerer rygter. Kreml benægter.

Rusland præsident Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Michael Skovgaard

Rusland: Lige nu vrimler det med rygter om Putins sundhedstilstand. Ifølge flere russiske insidere er Ruslands 68-årige leder ramt af både kræft og parkinsons – det skriver de tyske medier „Focus“ og „Frankfurter Rundschau“.

Flere insidere og iagttagere har kommenteret på Putins ageren i den sidste tid. Senest var det præsidentens fravær ved starten på den russiske ishockeyliga. En begivenhed, hvor han altid plejer at være til stede. Denne gang sendte han kun en hilsen, men siden 2011 har han altid været til stede på isen, hvor han personligt skød ligaen i gang.

Det bestyrker verserende rygter i Moskva, som går ud på, at Vladimir Putin formodentlig vælger at træde tilbage i 2021. Flere kommentatorer har peget på at Ruslands stærke mand har fremtrådt tydeligt alderssvækket i flere tv-optrædender. Angiveligt skulle en tv-udsendelse have påvist, at Ruslands præsident rystede stærkt på benene under udsendelsen.

Andre rygter går ud på, at Putins datter siden oktober har arbejdet intenst på at udvikle en kur mod den kræftform, som Putin angiveligt skulle lide af. Hovedkilden skulle være historikeren Valerij Solovej, som siges at have tætte kontakter til Kreml. Ifølge ham skulle Putin også være ramt af Parkinsons, og han mener, at Putin forventes at træde tilbage i løbet af foråret, da han lider under stærke bivirkninger af medicin.

En talsmand fra Kreml – Dmitri Peskov – har kaldt det hele opspind, og flere andre kilder i Kreml har bedyret, at Putins helbredstilstand er fremragende. Dog har den russiske politolog Alexej Muchin udtalt til „Frankfurter Rundschau“, at Putins helbredstilstand ikke er ideel på grund af hans alder, men at han modtager den bedst mulige lægelige behandling.

Andre kilder peger på, at Putin sjældent er til stede i Kreml, men at han hovedsageligt opholder sig i sit sommerhus i Sotji ved Sortehavet.

Share This