Er Prigosjin død …? Og hvad sker der i Afrika?

Af Michael Skovgaard

Jevgenij Prigosjin Foto: Government of the Russian Federation

Rusland: Rygterne svirrer efter det nedskudte fly i Rusland, og den umiddelbare konklusion er, at Prigosjin var ombord. Ifølge flere tyske medier halter logikken på flere punkter.

Det forlyder, at både stifteren af Wagner-gruppen Dmitri Utkin og Prigosjin var ombord på det nedstyrtede fly. Flere iagttagere gør opmærksom på, at de to aldrig fløj med samme fly af sikkerhedsmæssige grunde. Desuden var to af Prigosjins fly i luften, hvoraf det ene vendte tilbage til Moskva. Flere hæfter sig også ved, at nyheden om Prigosjins død var så hurtigt ude i nyhederne. Indtil DNA-prøver har verificeret Prigosjins lig, ved vi intet. Han er kendt for at have flere dobbeltgængere, og spørgsmålet er, om vi nogensinde får sandheden.

En anden vinkel, som kan have spillet ind, hvis Prigosjin virkelig er blevet likvideret, er magtkampen mellem Prigosjin og den russiske miltære efterretningstjeneste GRU, som udspiller sig i Afrika. I ugen før flystyrtet var Prigosjin i Afrika for at forsvare sine interesser i bl. a. Mali og Niger mod GRU‘s overtagelse. Prigosjins private interesser er bl.a. ejerskab flere miner og selskaber.

Ifølge den tyske avis TAZ vil Putin og GRU sætte en stopper for Wagner-gruppens engagement i Afrika. Således er det russiske sikkerhedsfirma Redut i gang med at hverve soldater og ikke mindst tolke med henblik på at overtage Wagner-gruppens interesser. Konkret skulle der være planer om, at GRU‘s vicechef Andrej Averianov skal danne en styrke på 20.000 mand, som skal overtage Wagner-gruppens rolle i Afrika. Averianov er kendt som tidligere leder af enhed 29155, som har til opgave at udføre hemmelige specialaktioner uden for Rusland.

Magtkampen i Afrika falder sammen med BRICS-landenes topmøde i Sydafrika, hvor Putin deltog via en videokonference. Ud over nyheden om seks nye landes medlemsskab, ytrede 34 andre lande ønske om et fremtidigt medlemsskab af gruppen – heraf adskillige afrikanske lande.

Share This