Er Polen ved at underkaste sig EU og droppe omstridt disciplinærdomstol?

Illustrationsfoto: ekeidar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: At dømme efter polske medier vil den polske regering inden for de nærmeste uger gennemføre ændringer i retssystemet i den retning, som kræves af EU. De vil blandt vil føre til nedlæggelse af den omstridte disciplinærdomstol samt ændringer i selve strukturen i retssystemet. Spørgsmålet om retsreformer eller ej har ført til diskussioner og strid inden for regeringskoalitionen Forenet Højre. Måske der er nu er udsigt til et kompromis mellem pragmatikerne og de mere ”hårdhudede” i regeringen.

EU-domstolen har idømt Polen 1 mio. euro i bøde pr. dag og derudover udskudt godkendelsen af støtte til Polen fra EU’s nye økonomiske genopbygningsfond efter COVID-19 pandemien. Det har vanskeliggjort gennemførelsen regeringens ambitiøse økonomiske plan (”Polski Lad”).

Lov og Retfærdighedspatiets (PiS) leder Jaroslaw Kaczynski anlægger på den baggrund en forholdsvis ”mild” tone i et interview til ugeskriftet ”Do Rzeczy” (42.2021). Han understreger godt nok vigtigheden af at kæmpe for polsk suverænitet i forhold til EU og retten til at forsvare sig over for EU-systemet, men taler også om ”fleksibilitet”.

Regeringen har ingen planer om at forlade EU (”polexit”). De anti-regerings og pro-EU demonstrationer, som oppositionen har gennemført på de sidste blegner i omfanget i forhold til eksempelvis oppositionens (KOD) demonstrationerne tilbage i 2016. 

Den hårde linje kommer til udtryk i et interview med professor Rychard Legutko, medlem af Europaparlamentet for PiS og med i ledelsen af den euro-skeptiske fraktion Europæiske Konservative og Reformatorer. EU’s krav til Polen – og for den sags skyld andre lande fra det nye Europa- går på underkastelse og kapitulation. Der er blevet skabt en alliance mellem EU-mainstreamet og liberale og eks-kommunister i Polen med det formål at bekæmpe den demokratisk valgte polske regering. Europaparlamentet er, fortsætter han, en ”absurd institution” med tydelige ”patologiske” egenskaber uden politisk ansvarlighed og med det ene formål at bekæmpe ”fjenden”, kritikere af status quo. Det moralske niveau er ”uhørt lavt” hos flertallet af EU-parlamentets medlemmer.

De førende udenlandske medier gengiver kun de synspunkter, der kommer fra oppositionelle medier i Polen, eksempelvis Adam Michnik’s avis ”Gazeta Wyborcza”. EU-mainstreamet ønsker ikke kompromis, men underkastelse. Det sidder på pengene; den magt bliver brugt til fulde. Mange i det nye Europa støtter de polske (og ungarske) synspunkter, men tør ikke gå til modstand, bøjer sig for overmagten. Her tænker Legutko givetvis på Bulgarien og Rumænien. Men Legutko hilser den ny tjekkiske regering velkommen, for der er udsigt til et kompromis i striden om Turow kulminen, der skadede forholdet mellem Polen og Tjekkiet under Babis’ regering.

Men alt tyder altså på at den polske regering bøjer sig, i hvert fald et stykke og gennemfører reformer på retsområdet og nedlægger disciplinærdomstolen. Om det er nok, får vi at se.

Share This