Er det forsvarligt, at medlemmer af USA kongres har aktier i våbenindustrien?

Haubits Foto- TSGT MICHAEL RICE, USAF

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Debat: At købe og sælge aktier i våbenindustrien bør ikke være tilladt. Det siger to medlemmer af den amerikanske kongres, senatorerne Kirsten Gillibrand og Josh Harley, demokrat og republikaner.. Forbuddet bør gælde både medlemmer af Kongressen og embedsfolk (the “executive branch of officials”). Emnet er blevet taget op i New York Times, Wall Street Journal og i “Responsible Statecraft”.

Ejerskab af aktier i våbenindustrien skaber uundgåeligt interessekonflikter og fremmer korruption. Problemet er særlig alvorligt, hvis de pågældende er medlemmer af de kommitéer og udvalg i Kongressen, der bestemmer Pentagon’s budget og beskæftiger sig med forholdene i efterretningsvæsnet. USAs sikkerhed bør ikke være til salg, udtaler de to senatorer.

Nærmere undersøgelser afslører, at mindst 25 medlemmer af vigtige komiteer og udvalgene for national sikkerhed har aktier i våbenindustrien, rækkende fra Lockheed Martin og Raytheon til mindre kendte som kendte virksomheder så som Huntington Ingalls og L3 Harris. Et eksempel er senator Tommy Tuberville, der er medlem af Senatets “Armed Service Commitee”. Tuberville menes at eje et meget stort antal aktier i Honeywell, Lockheed Martin, General Electric og General Dynamics. Han solgte sine aktier i Microsoft få uger før det blev offentligt kendt, at firmaets 10 mia. dollar store kontrakt med Pentagon var opgivet, givetvis for at undgå økonomiske tab.

Flere har undladt at overholde gældende regler for indrapportering af aktiesalg. Våbenindustrien er kendt for at yde støtte også til udvalgte Kongres medlemmers valgkampagner. Eksempelvis fik Mike Rogers, leder af “the House Armed Services Commitee” hele 511.000 dollar i støtte til sin valgkampagne ved midtvejsvalget i 2022. I 2021 og 2022 fik Pentagon henholdsvis 25 og 45 mia. ekstra i støtte.

Som sagt også i “The Project on Government Oversight” vil det eneste rigtige være at forbyde handel med våben aktier for alle Kongres-medlemmer, familiemedlemmer og for “senior staff”. Men forslag herom har været svære at få gennemført. Våbenindustrien spiller en stor rolle og ikke kun i USA, er en meget vigtig del af den nye krigskapitalisme, tidligere omtalt i mreast.dk

Share This