Er Brasilien Putins sidste ven?

Bolsonaro og Putin i februar 2022.Foto: Alan Santos/PR

Af Michael Skovgaard

Rusland: Brasiliens højrepopulistiske præsident Jair Bolsonaro har nægtet at tilslutte sig enhver form for sanktioner mod Putin og Rusland – det skriver flere internationale medier.

Bolsonaro har udtalt, at han ikke vil sige ja til sanktioner, som vil skade Brasiliens i forvejen skrantende økonomi. Landet er dybt afhængigt af gødning fra Rusland og køber årligt for 3,5 mia. dollar. Bolsonaro har sammenlignet Europas afhængighed af russisk gas med Brasiliens afhængighed af russisk gødning.

Bolsonaro var på besøg i Moskva i midten af februar. Det er sparsomt med oplysninger om, hvad de to statsledere talte om, men det forlyder, at Rusland vil være behjælpelig med opførelse af atomkraftværker i Brasilien. Bolsonaro udtalte ved samme lejlighed, at Ukraines præsident Zelenskij er en „komiker“.

I modsætning til andre statsledere, som var anbragt for enden af Putins lange bord, skulle mødet med Bolsonaro have fundet sted i en mere „intim“ atmosfære.

Bolsonaro var også på besøg i Ungarn ved samme lejlighed, hvor Viktor Orbán roste Brasiliens og Ungarns samarbejde i høje toner. Efter Ruslands invasion i Ukraine lyder der dog andre toner fra den ungarske ministerpræsident.

Share This