Endnu et højrenationalistisk parti oprettet i Ukraine

Andrij Biletskij Foto: My-news24

Andrij Biletskij Foto: My-news24

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Den 14. oktober var der nationale manifestationer og demonstrationer i Ukraine, og af ud af de nationalistiske demonstrationer blev der født endnu et højreparti, kaldt ”Nationalt Korpus (”legeme”).

For nationalisterne var dagen frem for alt en markering af årsdagen for oprettelsen UPA, den ukrainske oprørs- (eller opstands-) hær, en markering der har fundet sted hvert år siden 2005 og skaber splid i befolkningen.

Lederen af det nye parti er Andrij Bilecki, som for nogle år siden oprettede Azov regimentet og i 2014 kæmpede mod pro-russere i Mariopol og derigennem skaffede sig en hel del opbakning blandt soldaterne.

Nationalt Korpus vil arbejde for et nyt forbud af stater fra Østersøen til Sortehavet i samarbejde med nationalister i Polen samt genoprette Ukraine som atommagt.

Det ny parti kommer til at konkurrere med andre partier på den yderste højrefløj, frem for alt med partiet ”Svoboda” (”Frihed”). Yderliggående nationalistiske partier har indtil nu ikke fået den store opbakning ved valgene i Ukraine, men nationalismen som sådan har et godt tag og lanceres bl.a. gennem Det Nationale Mindeinstitut (IPN), der mest ser UPA som en modstandsbevægelse rettet mod Sovjetunionen og kommunismen, ikke mod jøder og polakker.

Under Anden Verdenskrig blev der myrdet mellem 60.000 og 100.000 polakker i det vestlige Ukraine, hvilket af det polske parlament er stemplet som folkemord, en holdning der ikke har megen støtte i Ukraine.

Share This