En tjekkisk-dansk legende er død

Af Birger Husted

Fredag morgen fik jeg den sørgelige besked at Dana Schmidt, mangeårig korrespondent for Politiken er død i en alder af 77.

Dana voksede op i Tjekkiet og flyttede til Danmark i 1968, hvor hun blev uddannet til journalist og hyret af Herbert Pundik til Politiken. I mange år arbejdede hun som Politikens udsendte til Rusland og senere dækkede hun i mange år Central og Østeuropa med base i hendes lejlighed i Stepanska i Prag.

Dana var en meget fremtrædende dansk repræsentant i Tjekkiet. Hun deltog ofte i TV programmer i Česka Televize, eller BBC og Český Rozhlas som kommentator, og skrev de sidste år som freelance journalist for bl.a. Denik N.

Da Dana fyldte 70 skrev Politiken disse indledende ord til en artikel om hende: Der er to ting, man gør klogt i at undgå, når man taler med Dana Schmidt: at omtale hendes fødeland, Tjekkiet, som en del af ’Østblokken’.Og at glemme, at den tjekkiske hovedstad, Prag, ligger vest for Wien. Hvorfor? Fordi Dana Schmidt har det svært med historieløshed og fordomme om hendes elskede Tjekkiet, som hun nu atter bor i. Dana Schmidt er et livstykke. Temperamentsfuld. Fuld af kærlighed. Humor. Viden. Og ’dannelse’, som hun kan udtale på en helt særlig måde, der ikke lader en i tvivl om, at det er en egenskab, hun lægger stor vægt på.

Dana brød sig ikke om Facebook, og var derfor ikke aktiv på sociale medier, hvor vi ellers ville have hørt hendes skarpe kommentarer om politik i Tjekkiet. I løbet af årene har jeg drukket mangen en kop kaffe sammen med hende i Lucerna Kavarna, der var hendes foretrukne mødested. I slutningen af 2019 arrangerede jeg sammen med hende et besøg af 60 journalister fra TV2 til Prag, og med hendes fantastiske kontaktnetværk blandt journalisterne i Prag fik vi adgang til nogle af de dygtigste journalister hos CT24 og Denik N. Dana boede i Prag indtil sidste forår, hvor hun flyttede tilbage til Aarhus.

Æret være hendes minde. Hun vil blive savnet. En inspirerende kvinde er gået bort.

Share This