En måned før præsidentvalget i Tjekkiet: Milos Zeman i front

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Tjekkiet gennemløber lige nu nogle yderst dramatiske uger. Langt om længe får landet stablet en regering på benene, men en usikker en af slagsen. Den 13. december overdrager præsident Milos Zeman formelt forretningsmanden Andrei Babis posten som ministerpræsident. Men om en måneds tid skal Tjekkiet også have præsidentvalg. Det store spørgsmål her er, om den siddende præsident Milos Zeman opnår genvalg.

Og at dømme efter en kommentar på ”transition one-line” skrevet af Petr Honzeik, kommentator ved dagbladet ”Hospodarske Noviny”,  har Zeman  gode chancer for genvalg, og det har især  følgende årsager:

For det første Zemans rolle i forbindelse med regeringsdannelsen, hvor han aktivt er gået ind og støttet Babis’ ANO som regeringsparti og ihærdigt har påvirket kommunisterne og Okamuras parti Friheder og Direkte Demokrati (SPD) til at støtte denne udgang. Blandt holdt han en tale på SPDs kongres sidste weekend.

For det andet vil han ved præsidentvalget i januar som følge heraf få opbakning blandt mange af ANOs vælgere og også fra mange, der ved parlamentsvalget stemte på kommunisterne og på Okamuras parti.

For det tredje har Zeman god adgang til medierne, herunder TV

For det fjerde har han mange penge til sin valgkamp

Endelig har det betydning, at Zemans vigtigste modkandidat Jiri Drahos, der er tidl. Formand for videnskabernes akademi, har det svært i TV-duellerne. Det hjælper heller ikke den borgerlige anti-Zeman lejr, at andre borgerlige kandidater har meldt deres ankomst og skaber strid i den borgerlige lejrt, fx den tidligere ministerpræsident Mirek Topolanek og ex-diplomaten Jan Fischer.

Mest tyder på, at tjekkerne skal ud en anden valgrunde. En kandidat er kun valgt i første runder med over 50 pct. Af stemmerne bag sig.

Share This