En gaskrig mellem Ukraine og Rusland i gang

Jatsenjuk

Den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk anklager Rusland for at stjæle mindst to milliarder kubikmeter gas, ukrainske gasfelter og selskaber samt boringer i Sortehavet, efter at landet annekterede Krim i Den Russiske Føderation. Det skriver det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.

Jatsenjuk siger, at Ukraine er parat til at betale det russiske selskab, Gazprom hele gælden, men kun, hvis Rusland ændrer prisen til den tidligereaftale pris på 268,5 dollars for 1000 kubikmeter gas.

Ukraine betaler i øjeblikket Europas højeste pris på 485 dollars for 1000 kubikmeter. Rusland ændrede i november prisen til 268,5 dollars efter at den daværende præsident Viktor Janukovitj besluttede, at Ukraine ikke ville skrive under på en samarabjdsaftale med EU. Senere, efter at Viktor Janulovitj blev væltet, ændrede Rusland prisen igen, til den nuværende 485 dollars.

Rusland forlanger nu ligeledes, at Ukraine betaler forud for sine gasleveringer, i juni eksempelvis 1,66 milliarder dollars, og truer med at lukke for hanerne, hvis Ukraine ikke betaler. ota

Share This