Ekspert forudsiger fredsforhandlinger i Ukraine, amerikanerne har opnået, hvad de ville
Ukraine/Rusland: Den tjekkiske ekspert Petr Drulak, tidligere direktør og seniorforsker ved Institut for Internationale Forhold (ÚMV, den tjekkiske udgave af DIIS), hvorfra han er blevet fyret, formentlig på grund af hans udtalelser om den geopolitiske baggrund for krigen i Ukraine, giver i det tjekkiske medie Parlamentni Listy, sin udlægning af en mulig udvikling i krigen i Ukraine.
“Vi ser Ruslands vedholdende pres på Ukraine, og er begyndt at se vestlige signaler til Ukraine om, at Vesten måske ikke længere er klar til at øge den militære bistand, siger han. Det kan ifølge ham betyde, at Ukraine vil føle sig nødsaget til at forhandle med Rusland.
“Jeg mener, at tiden er imod Ukraine i den forstand, at en lang krig vil udmatte begge sider, men udmattelsen af Ukraine vil være mere fatal, fordi der er færre ukrainere, og ukrainsk infrastruktur er under ødelæggende russisk pres, mens russisk infrastruktur ikke er det. Spekulationer om, at den russiske økonomi ville begynde at kollapse under sanktioner, er ikke blevet bekræftet. Ifølge de tilgængelige tal trives den russiske økonomi forståeligt nok ikke, men den er heller ikke brudt sammen. Der er heller ingen tegn på, at det russiske regime er i fare. Intet kup er åbenbart planlagt, og Putin holder fast ved magten,” siger han.
Der er ifølge Petr Drulak flere årsager til, at vi formentlig snart vil komme til at se tegn på forsøg på at løse konflikten ved forhandling.
“For det første koster krigen Vesten mange penge. For det andet er sammenbruddet af hverken den russiske økonomi eller Putins regime nært forestående, og for det tredje er det et faktum, at nogle af de mål, som denne konflikt skulle nå, allerede er nået. Det er primært permanent eller langsigtet skade på de europæisk-russiske forbindelser. Det var meget vigtigt for amerikanerne. Det vigtigste symbol på alt det er sabotagen af Nord Stream, som ikke ville have været mulig uden krig. Hvorimod det under konflikten ikke var et problem. Det ser ud til, at enten amerikanerne eller deres allierede gjorde det, selvom vi ikke er helt sikre, men indikationerne er ret stærke. Et angreb på tysk civil infrastruktur i fredstid ville være utænkeligt. Men det skete under krigen, og det officielle svar på, hvem der ødelagde Nord Stream, er “vi ved det ikke”.
Når der skete noget i løbet af det sidste år, som ikke passede til propagandafortællingen, var den officielle begrundelse “vi ved ikke, hvem der gjorde det.” Typisk “vi ved ikke, hvem der skyder på Zaporizja Kernekraftværk”, “vi ved ikke, hvem der står bag angrebet på Nord Stream”. Jeg er sikker på, at en række mennesker blandt den vestlige elite godt ved, hvem der gjorde det, men ingen vil sige det, siger Petr Drulak, Tjekkiets tidligere ambassadør i Frankrig, tidligere viceudenrigsminister samt seniorforsker ved Institut for Internationale Forhold i Tjekkiet. ota