Efter præsidentvalget i Polen: “Repolonisering af polske medier ikke aktuelt

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Jaroslaw Gowin hvis parti sammen med Lov og Retfærdighedspartiet er en del af Forenet Højre går nu åbent imod en lov om re-polomisering af medierne, rettet mod udenlandske ejere. Det vil være umuligt alene af den grund, at en sådan lov vil blive stemplet som værende i strid med EU retten, siger han.

En lov om repolonisering er blevet foreslået af bla. justitsmininister Zbigniew Ziobro, viceminister Janusz Kowalski , Duda’s stabschef Przemyslaw Kowalski samt tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz. Gowin mener iflg. TVN24, at emnet ikke har været tilstrækkeligt diskuteret inden for Forenet Højre og i regeringen. Bedre, fortsætter han, er at bruge markedsmekanismen, at staten opkøber medier på det fri marked sådan som det er sket i andre EU lande, fx Tyskland.

Med Gowins afvisning er en lov om repolonisering af medierne umulig at få gennemført i parlamentet. Men sagen afspejler den magtkamp, der raser inden for regeringen. Stærke kræfter i Lov og Retfærdighedspartiet, heriblandt tidligere ministerpræsident Beata Szydlo, TV chefen Jacek Kurski og justitsminister Zbigniew Ziobro, ønsker ministerpræsent Mateusz Morawiecki fyret. Han beskyldes bla. for illoyalitet over for den genvalgte Andrzej Duda under præsidentvalgkampen, bla. ved at reklamere i ikke-regeringsvenlige medier.

Share This