Efter Brexit: Erdogan siger undskyld til Putin for nedskudt fly

Putin og Erdogan under et møde i Ankara i 2012 Foto: Kremlin

Putin og Erdogan under et møde i Ankara i 2012 Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeDet storpolitiske billede ændrer sig hurtigt i disse døgn: Mandag har den tyrkiske præsident Erdogan overraskende givet Putin en dyb undskyldning for, at Tyrkiet sidste år nedskød et russisk jagerfly.

“Jeg undskylder. Med hele mit hjerte deler jeg smerten. Vi opfatter den russiske pilots familie som en tyrkisk familie. Vi har parate til at hvilket som helt initiativ for at lette smerten og byrden ved det tab, som er påført,”, skriver Erdogan i et brev til Putin, som Kremls pressetjeneste har offentliggjort.

Erdogan forklarer videre at Tyrkiet hverken havde “som ønske eller til hensigt” at skyde et russisk fly ned.

Erdogans ydmyghed adskiller sig temmelig kraftigt fra hans optræden i dagene efter, at Rusland skød et SU-24 fly ned, som man hævdede havde krænket tyrkisk luftrum.

“Ingen skal forvente at vi vil forblive tavse, når vores grænsers sikkerhed kontant krænkes, og vores suverænitet ignoreres,” sagde han i november.

“Utroligt, man bliver aldrig færdig med at undre sig. Jeg tror (det er en) raktion på Brexit. Tyrkiet bygger forsvarsværker”, tweetede den britiske økonomi og østeuropaekspert Timothy  Ash mandag.

“Det viser EUs og Vestens svaghed over for Rusland nu.”

Tyrkiet er åbenbart godt i gang med at slutte fred med gamle fjender. Søndag afsluttede landet seks års diplomatisk strid med Israel og aftalte at normalisere forholdet. De to lande kom i konflikt med hinanden efter at Israel i 2010 bordede skibet “Mavi Marmara” på vej fra Tyrkiet til Gaza med nødhjælp. Ti tyrkiske statsborgere blev dræbt, og deres slægtninge vil nu angiveligt få erstatning fra Israel.

 

Share This