Duda rejser til Washington, blot fire dage før præsidentvalget

Duda-Foto-Kancelaria-Sejmu-Rafał-Zambrzycki

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Blot fire dage før det polske præsidentvalg den 28.juni rejser Andrzej Duda til Washington og besøger Donald Trump i det Hvide Hus. Det skriver ”Emerging Europe” (18.6.20). Årsagen er soleklar. Andrzej Duda, føler sig presset og ønsker derfor at ”booste” sig før valget, skaffe sig opmærksomhed og få flere vælgere.

Duda’s talsperson, Adam Bielan, oplyser, at Duda er det første udenlandske statsoverhoved, der besøger Det Hvide Hus siden udbruddet af corona-pandemien. Forholdet mellem Polen og USA er, siger han, ”bedre end nogensinde”. Det er heller ingen hemmelighed, at Trump har haft et godt forhold til regeringen, og at præsidenten og følt sig godt tilpas, når han har besøgt Polen.

Modsat i mange andre europæiske lande er Trump ret populær i Polen, at dømme efter meningsmålingerne. Polen har presset på for at få oprettet permanente amerikanske baser i Polen, gerne med en fast styrke på mindst 10.000. Sidste år blev der indgået en aftale om udstationering af indtil videre 1000 militært personel.

Trump har åbnet op for at nedbringe antallet af amerikanske styrker i Tyskland og flytte dem alle eller nogle af styrkerne fra Tyskland til Polen. Det er sket uden forudgående forhandlinger med Berlin og også uden om NATO. I de sidste uger er der ført intensive forhandlinger mellem Warszawa og Washington om flytning af styrkerne. Rygterne har sviret, også om et sammenbrud i forhandlingerne. Polen må betale dyrt, aftalen sidste år kostede alene den polske statskasse 3 mia. dollar.

USA forlanger også, at Polen importerer atomkraftværker fra USA, når landet som planlagt får a-kraft fra 2030. Dertil kommer krav om øget import af gas (LNG) fra USA.  Duda håber, at en aftale kan falde på plads under hans besøg i Washington. Et forhandlingssammenbrud ville være noget nær en katastrofe for ham.

I sidste del af præsidentvalgkampen har Duda skærpet højreprofilen, tonen er blevet klart mere homofobisk. ”Vi skal forsvare vore børn mod LBGT propagandaen”, udtaler han. 17.juni holdt den statsejede TV-kanal TVP, der står på regeringens side, en partilederunde, hvor spørgsmål om LBGT og immigration var centrale temaer. Der var ikke en egentlig partilederdebat. Hver præsidentkandidat fik 60 sekunder til at svare på bestemte spørgsmål. At dømme efter en meningsmåling efter udsendelsen, svarede Rafal Trzaskowski, kandidat for oppositionspartiet Borgerplatformen, bedst for sig. Det fik TV-stationen til at annullere målingen med henvisning til ”uregelmæssigheder”, – for derefter at tildele Andrzej Duda et langt interview alene i TV-studiet! De sidste meningsmålinger viser dødt løb mellem Duda og oppositionen i en anden runde af præsidentvalget.

Share This