Det polske præsidentvalg 2025, før-valgkampen i fuld gang

Bosak kan blive Konføderationens kandidat til præsidentposten i 2025 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskudskab, SDU

Polen: Om godt et år afholdes der præsidentvalg i Polen. Men forberedelserne hertil er allerede i fuld gang og går sædvanen tro ikke stille af. For Donald Tusk er det altafgørende at få en person valgt, der ikke, sådan som den nuværende (Andrzej Duda), bekæmper regeringen. Polen har et semi-præsidentielt system med ikke ubetydelig magt til præsidenten. Præsidenten kan fx nedlægge veto mod love vedtaget i parlamentet, Vetoet kan kun omgås af et kvalificeret flertal på 60 pct. Siden valget i oktober sidste år har Polen, som omtalt i mreast.dk, været plaget af politisk borgerkrig. 

Lige nu er der mest fokus på, hvem de poltiske partier vil stille op ved valget. “Krige” oplever vi derfor mest internt i partierne, der være sig partierne i regering eller i opposition. Ved parlamentsvalget sidste år optrådte regeringspartierne, Borgerkoalitionen (KO), Tredje Vej og venstrefløjen (“Lewica”) et langt stykke ad vejen enigt udadtil. Det sker ikke samme grad ved præsidentvalget.

Inden for Borgerkoalitionen (KO) er fokus lige nu især rettet mod Donald Tusk, Radoslaw Sikorski og Rafal Trzakowski. Sidstnævnte tabte knebent til Andrzej Duda ved valget i 2020. Han er sandsynligvis interesseret i at prøve lykken igen. Duda selv kan i henhold til grundloven ikke genopstille. Donald Tusk har før tabt et præsidentvalg. Radoslaw Sikorski, udenrigsminister, er temperamentfuld og kontroversiel. Han har nok ambition om at stille op. Han er også på tale som kommissær i EU med ansvar for forsvar og sikkerhed. Jobbet som NATO generalsekretær får han næppe.

Szymon Holownia, leder af Tredje Vej og lige nu formand for parlamentet, er også på tale. Om han vælger at opstille er usikkert, vil være meget afhængig af chancen for at vinde valget. Bondepartiet’s (PSL) leder Wladislaw Kosiniak-Kamysz frygter iflg, iagttagere et dårligt valgresultat, som vil gå ud over opbakningen til hans parti (PSL). Derfor opstiller han formodentlig ikke. Venstrefløjen’s (“Lewica”) Magdelena Biejat har bred opbakning. Men hendes chancer afhænger meget af, hvordan hun klarer sig her ved lokalvalget, hvor hun opstiller til præsidentposten i hovedstaden Warszawa. Et godt resultat her vil gavne hende. Oppositionspartiet Konføderationen, der klarede sig uventet dårligt ved parlamentsvalget, har tre mulige kandidater, Krzystof Bosak, Slawomir Menzen og Grzegorz Braun.

De lige nu mest sandsynlige kandidater for det nu tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighedspartiet *PiS) er tidligere ministerpræsident Beata Szydlo, parlamentsmedlem Elzbieta Witek, nu tidligere ministerpræsident Mateusz Morawiecki og forhv. Mariusz Blaszczak. Flere end dem er på tale. En mulighed er Tobiasz Bochenski, der også opstiller ved det snarlige lokalvalg i Warszawa. Måske det vil gavne partiet at vælge et “frisk ansigt”, ikke en af de nævne tidligere politisk “slidte” ministre.

Som sagt indledningsvist er præsidentvalget 2025 er uhyre vigtigt. Genvinder Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) præsidentposten overlever Tusk’s regering næppe hele valgperioden ud.

Share This