Det polske højres forhold til EU, Ukraine og Rusland

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ukraine: Også polske højre-nationale er kritiske over for den euro-atlantiske linje, der er ført af skiftende regeringer lige siden murens fald. Det skriver Andrzej Szeptycki i en analyse i det polske ”Polityka”.

Ukraine indtager her en central rolle. Polske højre-nationale strides med ukrainske højre-nationale om fortolkningen af historien, frem for alt er der dyb uenighed om den rolle den ukrainske ”befrielseshær” OUN-UPA og dennes rolle under massakrerne på op mod 100.000 polakker i Vest-Ukraine under Anden Verdenskrig.

Nutidige emner spiller også en stor rolle. Der bor således over en million ukrainere i Polen, iflg. polske højre-nationale uden retsgrundlag. Kun få, de fleste fra Donbas, har fået flygtningestatus. Det forarger en del i Polen, at disse flygtninge har visse særfordele i forhold til menige polakker, fx når det gælder at få tag over hovedet.

Er ukrainerne en økonomisk belastning? Mange polske arbejdsgivere er glade for ukrainerne, der typisk er underbetalte og tager de jobs, mange polakker fravælger, eksempelvis rengøring og sæsonarbejde, men unge polakker under uddannelse kan være vrede på de mange studerende fra Ukraine, der får gode legater via EU’s ERASMUS programmer og kan tage studiepladser fra polakker.

Szeptycki siger, at der blandt højre-nationale er en vis beundring for Putin og Rusland, der agerer stormagt og ikke blot ”bøjer nakken” og retter ind efter EU’s og USA’s interesser og værdier.

Lov og Retfærdighedspartiet agerer i flere henseender højre-nationalt. Forholdet til Ukraine er således klart dårligere end under tidligere regeringer, forholdet til Rusland er spændt her efter NATO-topmødet, men anderledes end før, og den euro-atlantiske linje er mindre udtalt, både når det gælder værdier og interesser.

Godt nok kræver Polen NATO-styrker i Polen, men det sker ikke for at ”bøje nakken”, hvilket vi tydeligt så under NATO-topmødet i Warszawa for nylig, hvor præsident Obama’s kritik af de politiske forhold i Polen blev negligeret og fordrejet i det regeringskontrollerede medier. Som sagt af Polens premierminister Beata Szydlo under det store pilgrimsstævne i Jasna Gora for nylig arrangeret af Rydzyk og det højrenationale Radio Maryka:

”Polen er et suverænt land, vi klarer vores interne forhold selv”.

Det er ledetråden i polsk udenrigspolitik i alle højre-nationale varianter.

Share This