Det danske kongehus inspirerer i Moldova

Det danske kongehus  Foto: Bill Ebbesen

Det danske kongehus Foto: Bill Ebbesen

Det tidligere sovjetland Moldova er en republik, men det forhindrer ikke landet i at kopiere det danske kongehus. Landets præsident Nicolae Timofti er begejstret

 Af Ota Tiefenböck

Moldova: Det danske kongehus er i stigende grad begyndt at inspirere i andre lande. Det sidste skud på stammen er Moldova, hvor parlamentet netop har vedtaget en særlov, som sætter landets præsident Nicolae Timofti og præsidentens nærmeste familie på Moldovas finanslov. Moldovas premierminister Chiril Gaburici lægger ikke skjul på, at Moldova efter vedtagelsen af loven har en klar forventning om en økonomisk fremgang.

”Vi hæfter os ved, at flere danske politikere mener, at det danske kongehus er en god forretning for Danmark, som har en positiv indflydelse på danske virksomheders eksport til udlandet, forklarer Chiril Gaburici parlamentets beslutning.

Den nye ordning vil give Nicolae Timofti og familien en årsløn på omkring 288 millioner moldoviske lei ( omkring 14,6 millioner euro). Udover Nicolae Timoftis kone og bror, får også begge hans sønner og deres koner, samt en ekskone og fætter et fast og ikke ubetydelig månedsbeløb. Beløbet udgør omkring 40 procent af Moldovas samlede BNP, men Chiril Gaburici er ganske tryg ved aftalen.

”Vi stoler på den danske model og har blindt kopieret den. Vi er sikre på, at verdens lykkeligste folk ved, hvad det hele handler om, siger Chiril Gaburici med tryghed i stemmen og tilføjer:

”Nu er vi for alvor på vej mod europæisk integration og har en klar forventning om, at det kun er spørgsmål om tid, hvornår vores eksport eksploderer.”

Lektor og ekspert global branding, PhD Frank Himmelborg fra Roskilde Universitetscenter undrer sig ikke over udviklingen og den stigende interesse for det danske kongehus og Danmark.

”Alt forskning viser, at Danmark er verdens bedste land. Vi har verdens bedste sundhedsvæsen, verdens bedste folkeskole, verdens bedste arbejdsmarkedsmodel og meget andet. Vi bliver kaldt for verdens lykkeligste folk, og den slags gør naturligvis indtryk. Vi skal blot vænne os til, at udlandet nu for alvor har indset, at danskerne er kloge og vil i stigende grad kopiere danske institutioner og beslutninger, siger Frank Himmelborg.

OBS. DENNE ARTIKEL BLEV OFFENTLIGGJORT DEN 1.4. 2015 OG MÅ DEFINERES SOM: APRILSNAR 🙂

Share This