Den seneste polske meningsmåling, PiS fortsat det største polske parti

Formand for PiS partiet Jaroslaw Kaczynski Foto: M. A. Cholewicz

Polen: Senest i oktober i år skal polakkerne til stemmeurnerne. Mange ser valget som det vigtigste i Polen siden 1989. At dømme efter den sidste måling fra instituttet IBRIS står det regerende Forenet Højre med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) som klart største parti stadig til at blive største enkeltparti med en stemmeandel på 34.5 pct., lidt højere end i forrige måling.

Borgerkoalitionen (KO) ledet af Donald Tusk’s Borgerplatformen (PO) får 24.6 pct., også lidt højere end i den sidste måling. Koalitionen “Tredje Vej”, med partierne “Polen 2050” og Bondepartiet (PSL), står til 14.2 pct., Konføderationen 11.1 og Venstreblokken til 9.3 pct.  Målingen viser ikke klart, hvem der vil være i stand til at danne en regering efter valget. Opnår Lov og Retfærdighedspartiet og Konføderationen flertal alene vil den nuværende regering sikkert kunne fortsætte.

I modsat fald står vi formentlig over for kaotiske og meget langstrakte regeringsforhandlinger. Hverken Venstreblokken eller “Tredje Vej” er meget for at støtte eller alternativt være en del af en regering ledet af Donald Tusk. Han er godt nok en erfaren politiker, men for mange en kontroversiel en. Det politiske mainstream i EU ønsker helt klart et regeringsskift i Polen. Søren.riishøj

Share This