Den russiske rubel er stabiliseret. Dollar og euro er nu ligegyldige valutaer for Rusland.

Af Michael Skovgaard

Rusland: Rusland satser på at styrke valutareserverne, da landet har stigende indtægter fra eksport af olie. Dollar er ikke længere interessant for Rusland og Kina, da samhandlen afregnes i den kinesiske valuta yuan – det skriver Berliner Zeitung med henvisning til det amerikanske medie Bloomberg.

Rusland vil styrke valutareserverne, da stigende indtægter fra olie ser ud tll at stabilisere landets økonomi. Det sker på trods af USA‘s og Vestens sanktioner mod Rusland, som tilsyneladende ikke knækker landets økonomi som forventet.

Ifølge Bloomberg er dollar og euro nu uden betydning, da Rusland fremover afregner med Kina i yuan. Det samme med Indien og olieeksport, hvor den amerikanske valuta heller ikke længere er i spil.

Globalt set stiger oliepriserne, da OPEC har indført en grænse for produktionen, og samtidig stiger efterspørgslen fra Kina, som er ved at komme sig efter corona-pandemien. Den russiske Ural-olie koster nu 62 dollar pr. tønde mod 50 dollar for en måned siden. I starten af året var prisen på russisk olie endnu lavere, men nu betyder de stigende priser, at Rusland kan konsolidere valutareserverne.   

Ifølge Bloomberg agter Rusland at opkøbe yuan til en værdi af 200 mio. dollar pr. måned fremover for at styrke valutareserverne.

Rusland har afkoblet rublen fra dollar og køber nu i stedet yuan for at sikre statens formue, som svarer til 154 mia. dollar. Rusland købte senest euro og dollar i 2021 for at styrke valutareserverne, men derefter var det slut.

Den russiske valuta dykkede i april, hvor en euro eller dollar kostede over 90 rubler, men nu er rublens kurs styrket og ligger på omkring 80 rubler for en dollar eller euro. 

87 procent af den russiske olie eksporteres til Kina eller Indien, som ikke afregner i dollar. Dog er det lidt usikkert, hvordan Indien fremover vil forholde sig, da landet åbenbart ikke vil betale mere end det vestlige prisloft på 60 dollar pr. tønde. Søndag meddelte Putin, at han er villig til at give venlige lande som Kina, Rusland og flere andre stater en væsentlig rabat på olie.

Den videre udvikling af rublens kurs afhænger dermed af Ruslands indtægter kontra landets „husholdning“ og udgifter tll krigen i Ukraine. 

Share This