Den musikalske forårskalender

The-Gurdjieff-Ensemble_photo-by-Andranik-Sahagyan-1024x683

The Gurdjieff Ensemble

 

Af Kim Halling Mortensen

KimMr. East giver her et bud på nogle af de koncerter man kan gå til henover foråret.  

En alsidig musikalsk palette fra flere Øst – og Centraleuropæiske lande.

Alt fra metal over post-rock, neofolk og jazz til klassiske armenske toner i verdensklasse.  

 

 

4. marts – Księżyc (Polen) i Global, København.

Fra omtalen på Globals hjemmeside: ”En uudgrundelig aura af mystik hviler over den polske kultgruppe Księżyc. Navnet betyder “måne”, og indfanger på smuk vis musikkens stemning af natlige ritualer og magiske besværgelser.(…) Live er Księżyc en totaloplevelse, hvor gamle folkemusikalske instrumenter og elektroniske klange flettes sammen, ligesom der trækkes på både avantgarde-performance og det rituelle. Et mystisk univers, der formfuldendt bindes sammen af de to vokalister Agata Harz og Katarzyna Smoluk, som sammen skaber en unik klang. Ud over dem består bandet af Robert Niziński (fløjter, keyboards), Lechosław Polak (harmonika, keyboards, synthesizers) samt Remigiusz Mazur Hanaj, der spiller båndsløjfer og også står for bandets lyriske univers.” Billetter via Billetlugen.

4.marts – Kuba Więcek Quartet (Polen) i Charlie Scott’s , København

Talentfuld polsk saxofonist , der pt. studerer på det rytmiske musikkonservatorium i København. Han har optrådt ved utallige koncerter i og uden for Polen. Genren er bebop/hardbop, moderne. Der foreligger ikke yderligere oplysninger om koncerten, men så kan man jo lade sig positivt overraske.  Aftenen før spiller Kuba i Christianias Jazzklub kl. 23. Formodentlig kvartetopstilling er : Kuba Więcek –  altsax , Artur Tuźnik – klaver, Johannes Vaht (Sverige) – kontrabas og  Anders Vestergaard (DK) –  slagtøj.

NB_2015_00006

Negură Bunget

6. marts – Negură Bunget (Rumænien) i Birdhouse, Vordingborg

Negură Bunget er et af verdens bedste black folk metal bands. De har eksisteret med forskellige besætninger siden 1995. De har udgivet 13 fænomenale studiealbums og en enkelt live cd/dvd. Seneste album er Zi. Bandet fusionerer den sorte metal med traditionelle gamle transsylvanske instrumenter. Og som de selv skriver:  ”Negură Bunget is a black fog rising from a deep dark dense forest. The name tries to picture symbolically the kind of spiritual and music atmosphere we want to create.” En videopræsentaion  af et af numrene fra Zi giver et godt indtryk af gruppens musik.

31. marts – Lubos Soukup Quartet med guitaristen Lionel Loueke (Tjekkiet –USA) i Kvarterhuset, Amager

I forbindelse med koncerten er der følgende omtale: ”Bandet spiller originalt komponeret moderne jazz. Komponisten bag bandet er en af de mest populære og progressive tjekkiske saxofonister, Lubos Soukup, der for 6 års siden forelskede sig i den skandinaviske musiktradition, og slog sig ned i København”. Og om den amerikanske guitarist, der har spillet sammen med Herbie Hancock, Wayne Shorter og Terence Blanchard : ”Loueke er blevet kaldt en ”musikalsk maler”, der fortæller historier og danner billeder med hans harmoniske skyhøje melodier med reminiscenser af afrikanske folkemusik.” Yderligere oplysninger om koncerten her.

7. april – Siberian Meat Grinder (Rusland) i Beta, København

Bandet i flg dem selv: “Siberian Meat Grinder is a hardcore/metal band from Russian frozen hell which plays fast and adrenaline-charged crossover thrash blended with rap, power metal, black metal, stoner rock and other genres.”  Med lidt held går det lige så vildt til i Beta som her.

7.-9. april Royal Metal Fest med bl.a. Vader (Polen) i Voxhall og Atlas, Aarhus

Om Vader: Se omtale i forbindelse med d. 22. maj

24. april – The Gurdjieff Ensemble (Armenien) i Trinitatis Kirke, København

Armensk klassisk musik. Ekstraordinært besøg fra fremragende ensemble. Fra foromtalen: Armenske The Gurdjieff Ensemble har opnået international berømmelse under ledelse af arrangøren Levon Eskenian, der er født i Libanon. Ensemblet har fremført deres smukke og meditative musik i nogle af verdens førende koncertsale og udsendt to roste albums på det prestigefyldte label ECM. Albums, der bygger bro mellem traditionel folkemusik, spirituel musik og jazzet improvisation, og ikke mindst bro mellem vestlig og østlig musik. Læs hele omtalen her, hvor der også er link til billetsalget via Billetlugen samt eksempler på musikken.

Tides

Tides from Nebula

19. maj – Tides from Nebula (Polen) i Beta, København

Kritikerrost post-rock eller progressiv rock om man vil. Uden sang. Stor flot lyd. Har bl.a. samarbejdet med den verdensberømte polske filmkomponist, Zbigniew Preisner – kendt fra mange Kieślowski -film. Gruppen har i alt udgivet 4 albums. Seneste er Safehaven fra 2016. Man kan lytte til musikken på deres officielle Bandcamp-side, hvor der også er blevet plads til nogle live-optagelser.

safehaven

Tides from Nebula: Safehaven, 2016-album

 

22. maj – Vader, Decapitated , Thy Disease (alle tre bands fra Polen) i Beta, København

Vader er et verdens ældste og –  efter Behemoth – det største polske metalnavn.  Gruppen har eksisteret siden 1983 og udgivet et utal af roste skiver. De har spillet overalt på kloden. Heriblandt ved samtlige store metalfestivaler. De lagde ud med at spille thrashmetal, men siden 1987 er det dødsmetallen der er i forgrunden. Gruppen er hyppige gæster i Danmark.

Decapitated er teknisk dødsmetal. Gruppen har eksisteret siden 1996. Efter dødsulykke i 2007 valgte bandet at holde to års pause. Siden 2009 turnerer de igen verden rundt med deres helt originale særegne lyd.

Thy Disease er endnu et teknisk dødsmetal band. Fra Kraków. Bandet har eksisteret siden 1999.

Share This