Den forvildede verden

Qasem Soleimanis begravelse Foto: Leader.ir

Af Karel Schwarzenberg

Debat: Den iranske general Solejmání blev dræbt i Irak af en amerikansk raket. I dag diskuterer alle, hvilke politiske konsekvenser der vil få, og hvordan det vil påvirke udviklingen i Iran og Irak, hvor parlamentet har besluttet at udvise alle udenlandske soldater, dvs. også amerikanere ud af landet, og Iran har meddelt, at landet ikke længere vil følge forpligtelserne af atomaftalen.


Der bliver talt dog ganske lidt om gerningen som sådan. Nemlig at en stat dræbte en anden stats repræsentant på en tredje stats område. Det er sandt, at Solejmání var øverstbefalende for Den islamiske Revolutionsgarde, hvis fokus var at kæmpe i udlandet, og støttede forskellige sunni væbnede terrorgrupper fra Irak til Syrien, Libanon og Yemen. Det gjorde han, som en general og en officiel repræsentant for den iranske stat. Hans rolle i kampen mod den Islamiske stat var dog også vigtig.


Jeg voksede op i en tid, hvor man erklærede en krig. I dag begynder man at skyde, bombe og detonere raketter uden dette formelle skridt. Denne udvikling skræmmer mig. Vi overskrider alle grænser i den internationale lov. Nogle politikere er åbenbart af den opfattelse, at de står over loven og over lovgivningen, og at de har ret til at dræbe hvor som helst i verden som den legendariske James Bond. Men det virkelige liv er noget anderledes, en film.


Vi er efter min mening i gang med at bevæge os i en meget uheldig retning. Der er selvfølgelig andre magter, der begår lignende handlinger, der fører til lignende resultater. Her er det nødvendigt at mindes drabene og forsøg på at dræbe tidligere russiske efterretningsfolk i England. Allerede der var der en overskridelse af visse grænser, men det var i det mindste en krig af hemmelige efterretninger. Nu skete der, at den, der bestilte dette angreb, oven i købet stolt har annonceret det til sin nation og hele verden.

Det en skræmmende udvikling, hvis vi bliver vant til at vi kan dræbe hvor som helst og når som helst. Jeg indrømmer, at jeg har været tilhænger af amerikanere i hele mit liv. Det er et stort demokratisk land, der kan være et godt eksempel for os i mange henseender. Men Præsident Trump ‘ s handlinger er efter min mening, og jeg siger det åbent, kriminelle. Ingen må overskride international lovgivning, heller ikke USA ‘ s præsident.


Jeg husker, at mange af os grinede, da præsident Havel engang sagde i forbindelse med deportation af vores tyskere (sudetertyskere) efter krigen, at vi selv blev smittet med nazismen. Jeg er nu bekymret for, at nogle af verdens førende politikere er blevet smittet med terrorisme.

Karel Schwarzenberg er en tjekkisk politiker og Tjekkiets udenrigsminister i årene 2007-2009 og 2010-2013.

Share This