De Grønne: Stednavn i Schleswig-Holstein er racisme. Men, navnet er ældgammelt og plattysk.

Negernboetel foto- Flamenc

Af Michael Skovgaard

Tyskland: I Schleswig-Holstein er byen med navnet Negernbötel blevet en torn i øjet på De Grønnes ungdomsafdeling, som kræver navnet ændret. Men beboerne vil ikke, da navnet har en helt anden historisk betydning.

Bynavnet har ingen racistisk baggrund, da det stammer fra plattysk, hvor „neger“ betyder „näher“ altså tættere på det nærliggende Segefeld Kloster.

Byens indbyggere finder det tåbeligt at diskutere et navn, der stammer tilbage fra 1306, og byens borgmester mener, at man har vigtigere ting at tage sig til.

Hovedparten af byens 989 indbyggere gider heller ikke deltage i diskussionen om mulige racistiske undertoner ved navnet.

Fra de to borgerlige partier FDP og CDU lyder der kritik. „De Grønne har en tilbøjelighed til at konstruere de mest absurde sammenhænge for at formidle deres ideologiske budskab. Sådan et parti kan ikke regere Tyskland“, lød det fra Melanie Bernstein, som er medlem af Forbundsdagen for CDU.

Wolfgang Kubicki fra FDP var endnu mere klar i mælet. „De Grønne indleder valgkampen med kulturimperialistiske krav. Det er uden for enhver normal målestok at forbinde mennesker, som bor et bestemt sted, med racisme.

Det viser, at den grønne pragmatisme, som Robert Habeck og kanslerkandidat Annalena Baerbock udviser udadtil, blot er spil for galleriet. I denne form kan man ikke tage De Grønne alvorligt som et regeringsbærende parti.“

Tyskland går til valg den 26. september, og meget tyder på en regeringskoalition, hvor De Grønne skal samarbejde med enten FDP eller CDU.

Share This