Dansk topchef slår russisk oligark på løn

Vladimir Jakunins hus i udkanten af Moskva  Foto: Alexej Navalny

Vladimir Jakunins hus i udkanten af Moskva Foto: Alexej Navalny

Ota -nyt billedeBLOG: Denne blog ender med at være noget helt andet, end min oprindelige tanke var. Jeg blev inspireret af den russiske oppositionspolitiker og systemkritiker Alexej Navalnys blog, hvor han tager direktøren af De Russiske Baner, Vladimir Ivanovitj Jakunin, under kærlig behandling. Navalny viser Jakunins kæmpemæssig beboelseskompleks i udkanten af Moskva, bestående af blandt andet et hovedhus på 2171,4 kvadratmeter, garage med plads 15 biler, velværecenter på 644,4 kvadratmeter og med en tennisbane, et gæstehus på 622 kvadratmeter samt to andre bygninger.

Jeg er ikke russer og jeg bor i Danmark, men jeg blev ganske enkelt forarget over, at et enkelt menneske kan rage så meget til sig.

Jeg gik straks i gang med at skrive en blog om den afskyelige pengemagt i Rusland, om den menneskelige grådighed og de fine idéer om lighed under Sovjetunionen. Jeg var godt i gang med bloggen og var ved at komme af med min forargelse, men så fik jeg tanken om at tjekke situationen i mit eget land. 

Hvad tjener mon en administrerende direktør for DSB? Det ved jeg nu og det er grunden til, at min blog udvikler sig helt anderledes end beregnet. 

DSB`s administrerende direktør Jesper T. Lok, som godt nok fratræder sin stilling i august, blev i 2011 ansat til en løn på 4,5 millioner kroner årligt plus en variabel løn på maks. 25 procent ekstra. Dertil kommer frynsegoderne som bil, telefon, avis osv.

Jeg har ikke set Jesper T. Loks bolig, det er derfor svært at sammenligne med Vladimir Jakunins, men 4,5 millioner kroner plus det løse rækker ganske langt i Danmark.

Jeg ved heller ikke, hvad Vladimir Jakunin tjener om året, men jeg kan ved en ganske simpel google søgning finde ud af, at De Russiske Baner har 942.808 ansatte ( jeg ved godt, de ikke er lige effektive alle sammen), mens DSB kun har 7351. Det vil sige, at Vladimir Jakunin har et ansvar for omkring 128 gange flere medarbejdere, end Jesper T. Lok. De Russiske Baner havde i 1981 33.400 skinne-kilometer, mens de danske sporlegemer (altså alle inklusiv) er på omkring 2000.

Min blog er altså blevet til en hel anden historie, end min tanke var oprindeligt. Jeg tænker nu, at Vladimir Jakunin måske alligevel ikke tjener så mange penge. Hvis vi omregner Jesper T. Loks løn, oven i købet uden de ekstra 25 procent, i forhold til de mennesker Jakunin har ansvar for, skulle Jakunins årsløn ligge på 577.150 millioner danske kroner. Det gør den næppe.

Tilbage er blot tanken om, hvad mon et enkelt menneske kan bruge 4,5 millioner kroner årligt, plus altså de 25 procent og det løse til. Jeg betragter mig selv, som et forholdsvis fantasifuldt menneske, men jeg må indrømme, at jeg må melde pas. Jeg kan faktisk slet ikke forestille mig, at jeg vil kunne bruge så mange penge. Jeg vil ganske simpelt ikke vide på hvad.

Jeg føler, at jeg er blevet lidt klogere. Næste gang jeg bliver forarget over alle de grådige russere eller andre østeuropæere som bare rager til sig, vil jeg være mere opmærksom på at kigge mig omkring og rette blikket mod forholdene i mit eget land.

Jeg er godt klar over, at Jesper T. Lok sikkert har tjent alle sine penge fuldt lovligt, hvor det formentlig ikke altid er tilfældet hos de russiske oligarker, men helt ærligt, er vi ikke lidt lang ude, når vi belønner nogle ganske få udvalgte med sådan nogle helt astronomiske beløb?

(Tallene de respektive baner er baseret på oplysninger på Wikipedia, og derfor ikke nødvendigvis helt nøjagtige)

Du er velkommen til at deltage i diskussion om emnet på vores Facebook side.

Share This