Dagen før stormen i Polen, søndag bliver afgørende for landets fremtid

Illustrationsbillede: Wikimedia

Polen: Et valgmoratorium, altså dagen før valget, hvor der ikke må føres valgkamp, begyndte i Polen ved midnatstid. Begge kandidater sluttede valgkampen i går i de regioner, hvor de føler de har mest støtte.

Rafał Trzaskowski mødtes første gang med nobelprismodtageren, forfatter Olga Tokarczuk, og sluttede sin kampagne i Rybnik, hvor hans kone kommer fra.

Forsvarende præsident Andrzej Duda afholdt fredag aften et møde i Zamości i det østlige Polen.

Seneste meningsmålinger viser dødt løb mellem de to kandidater, En mindre overvægt til Trzaskowski, som dog er inden for en statistisk fejl. Valget finder sted i morgen fra kl. 7 til 21, hvor der også forventes de første exit polls. Det endelige resultat forventes først i løbet af mandagen.

Valgets resultat bliver afgørende for den politiske situation i Polen og det regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) muligheder for at reformere det polske samfund. PiS har efter sidste års valg fortsat flertal i det polske parlament Sejm, men mistede flertallet i det polske senat. Oppositionen i Senetat har derfor mulighed for at sende love tilbage til parlamentet og dermed, set med PiS øjne, forsinker den legislative proces. 

Alle love skal desuden underskrives af Polens præsident. Det har ikke været noget problem med Andrzej Duda på posten. En præsident fra oppositionens lejr og hans eventuelle veto vil dog give yderligere problemer til PiS . At omgå præsidentens veto kræver nemlig et 3/5 flertal i parlamentet, som PiS ikke disponerer over. Rafal Trzaskowski på posten som præsident i Polen, vil derfor det facto betyde en afslutning af regeringens reformprogram. Det er desuden sandsynligt, at Trzaskowskis sejr vil kaste Polen i en politisk krise og på sigt også et parlamentsvalg. ota

Share This