Da amerikanerne tog fejl af Dresden og Prag

Emauzy i Prag efter de allieredes bomber Foto- JUDr. Jaroslav Lašťovka

Af Peter Tudvad


Kommentar: For tiden er vi her i Sachsen meget optaget af 75-året for de angloamerikanske fladebombardementer, der fra den 13. til den 15. februar 1945 jævnede Dresden – “Elbens Firenze” – med jorden og sendte o. 25.000 indbyggere over i en bedre verden.

I går var der store mindearrangementer i Dresden, hvor bl.a. den tyske forbundspræsident Frank Walter Steinmeier holdt en fin tale, og hvor 11.000 mennesker tog hinanden i hænderne for at danne en menneskekæde omkring den gl. bydel – Altstadt – og således værne den mod nynazistisk instrumentalisering.

Men i dag burde alle vi sachsere, herunder Wahlsachsen som jeg selv, så sammen med tjekkerne mindes det allierede fejlbombardement af Prag, som den 14. februar 1945 kostede 701 civile livet og gjorde 11.000 hjemløse.

Angrebet har amerikanerne tit og ofte beklaget, men skylden for det har i den sidste ende tyskerne, der med besættelsen af “Resttjekkiet” i 1939 og hele deres krigeriske virke de følgende seks år gjorde det relevant for de allierede at sætte hårdt mod hårdt.

Bomberne over Prag var tiltænkt Dresden, hvor bl.a. en omfattende våbenindustri tjente den totale krig, som naziregimet i 1943 havde udråbt. Nej, vi glemmer aldrig den forfærdelige ødelæggelse af Dresden – ej heller de omfattende ødelæggelser af Prag – og slet ikke den tyske skyld, som betingede begge dele

Share This